Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V srbskej časti Mitrovice zastrelili Albánca

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

PRIŠTINA - Neznámi útočníci zastrelili v utorok etnického Albánca na severe Kosova, kde žije srbská menšina. Ako informoval policajný hovorca Besim Hoti, Albánca zabili v utorok večer pri jeho dome v severnej časti etnicky rozdeleného mesta Mitrovica.

Polícia sa obáva, že incident môže viesť k zvýšeniu etnického napätia v oblasti, kde sú bežné násilnosti medzi Albáncami ma Srbmi.

K streľbe došlo tesne pred štvrtkovým zasadaním Valného zhromaždenia OSN, ktoré bude vo štvrtok diskutovať o návrhu rezolúcie hovoriacej o budúcom štatúte Kosova. Autorom textu je Srbsko a jeho iniciatíva prichádza len necelé dva mesiace po tom, ako Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v Haagu v júli rozhodol o tom, že vyhlásenie kosovskej nezávislosti nebolo v rozpore s medzinárodným právom. Belehrad sa prijatím novej rezolúcie snaží zvrátiť verdikt ICJ a definitívne vyriešiť status svojej bývalej provincie, ktorú stále považuje za svoje územie.

Priština vyhlásila odtrhnutie od Srbska vo februári 2008. Nezávislosť Kosova zatiaľ uznalo 70 krajín sveta vrátane Spojených štátov a väčšiny členských krajín EÚ. Srbsko trvá na tom, že Kosovo je a navždy zostane jeho provinciou. V tomto názore má Belehrad silného spojenca najmä v Rusku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu