Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanca postrelili pred vlastným bytom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRIŠTINA - V Kosovskej Mitrovici na severe Kosova dnes zatiaľ neznámy útočník postrelil srbského poslanca kosovskej Skupštiny. Informovala o tom agentúra APA. Poslanec Petar Miletić bol zasiahnutý jednou guľkou do stehna pred svojím bytom. Útočník na neho z pištole vystrelil najmenej štyrikrát.

Policajný hovorca Besim Hoti podľa AP uviedol, že útok mohol byť motivovaný Miletičovou prácou. Poslanec je totiž jedným z desiatich srbských zákonodarcov v 120 člennom kosovskom parlamente. Srbská menšina, ktorá sa väčšinou nezmierila s nezávislosťou krajiny Srbska a kosovské úrady za pomoci Belehradu neuznáva, týchto poslancov považuje za zradcov. Srbské komunity si volia vlastné zastupiteľstva.

Etnicky motivované útoky nie sú v Kosove výnimočné. Minulý týždeň v piatok v Kosovskej Mitrovici zahynul jeden človek a 11 ďalších bolo zranených, keď medzi asi tisícku protestujúcich Srbov vhodil neznámy útočník ručný granát.

Viac ako dvojmiliónové Kosovo je samostatné od februára 2008, kedy táto niekdajšia juhosrbská provincia vyhlásila jednostranne nezávislosť Belehradu. Srbov, ktorí samostatné Kosovo neuznávajú, tu žije približne 100.000, a to prevažne na severe krajiny pri hraniciach so Srbskom.

Kosovo zatiaľ uznalo 69 zo 192 členských štátov OSN. Nezávislosť krajiny uznali napr. USA a väčšina členov Európskej únie, vrátane Česka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu