Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Chlapec (8) našiel na dvore katolíckej školy bombu

Brendan Shannon
Brendan Shannon (Zdroj: SITA)

BELFAST - Na katolíckej základnej škole v severoírskom Antrime dnes našiel žiak podomácky vyrobenú bombu. Budovu preto okamžite evakuovali. Podľa miestnej polície bola nálož funkčná, našťastie nikto nebol zranený.

Brendan Shannon (8) povedal, že na dvore našiel zaujímavú vec podobnú pozlátenej rúre. "Zliezol som z bicykla a dotkol som sa toho, aby som vedel, čo sa deje. Potom som tú vec zdvihol," uviedol žiak a dodal, že nález odovzdal učiteľovi. Až ten prišiel na to, že ide o bombu.

K incidentu sa nikto neprihlásil. Tri podobné nálože sa nedávno našli pri iných domoch v Antrime. Polícia podozrieva radikálnych prebritských protestantov, ktorí nesúhlasia s mierovým procesom so separatistickými katolíkmi. S procesom nesúhlasí ani rada radikálnych katolíkov, ktorí majú v oblasti na svedomí sériu útokov.

Mierová dohoda ukončila v roku 1998 tridsaťročné násilie medzi katolíkmi a protestantmi, ktoré si vyžiadalo okolo 3500 mŕtvych. Od umiernených strán a organizácií sa na oboch stranách oddelili radikálne skupiny, ktoré páchajú sporadické násilie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu