Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Stovky ľudí evakuovali kvôli 50-kilovej bombe

Budapešť
Budapešť

BUDAPEŠŤ - Budovy veľvyslanectva Spojených štátov a Maďarskej národnej banky v centre Budapešti včera na niekoľko hodín evakuovali potom, čo pri výkopových prácach v blízkosti našli nevybuchnutú leteckú bombu z druhej svetovej vojny. Evakuácia sa podľa agentúry MTI týkala asi 1800 ľudí.

Americká ambasáda, centrálna banka a ďalšie tri budovy evakuovali po nájdení päťdesiatkilogramovej bomby okolo 9:00. Puma ležala pri plynovodnom potrubí, na ktorého výmene sa pracovalo.

K normálu sa situácia vrátila až neskoro popoludní, keď nebezpečný nález zlikvidovali. "Bomba bola odstránená," povedala Reuters hovorkyňa maďarského úradu pre mimoriadne situácie Timea Petrócziová. MTI upresnila, že pyrotechnici najprv z leteckej pumy sovietskej proveniencie odstránili detonátory a potom ju odviezli do skladiska.

Úrady a domovy muselo preventívne opustiť asi 1800 ľudí v okruhu 600 metrov v okolí námestia Slobody v blízkosti parlamentu. S evakuáciou ľuďom pomáhala polícia a civilná obrana.

Reuters poznamenal, že aj 65 rokov po konci 2. svetovej vojny sa na staveniskách v maďarskej metropole bomby objavujú často.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu