Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Čečenské ženy tyranizujú, nútia ich nosiť pokrývku hlavy

Čečenská žena si vyberá šatku na hlavu
Čečenská žena si vyberá šatku na hlavu

GROZNYJ - Mnohé ženy v nepokojnom Čečensku tvrdia, že ich obťažovali a niektoré z nich aj fyzicky napadli skupiny mužov za to, že počas moslimského pôstneho mesiaca Ramadánu nenosili pokrývky hlavy, napísala agentúra Reuters.

Obyvatelia čečenskej metropole Grozného a svedkovia informujú, že čečenskí muži v tradičnom oblečení od začiatku ramadánu 11. augusta zaplavili ulice a počas prechádzok alebo z idúcich áut často so zbraňou v ruke presviedčajú ženy, aby si zakryli hlavu šatkou.

"Prišli ku mne dvaja muži, jeden s ružencom medzi prstami a dôrazne mi povedali, že by bolo pekné, keby som mala počas ramadánu zakrytú hlavu," hovorí Marša Atabajevová (38) v čečenskom Groznom. "Chceli mi tak nahnať strach."

Podľa Atabajevovej takto ako ju údajne varovali stovky žien. Keď si jedna z nich odmietla vziať ponúkanú šatku, jeden z mužov so zbraňou v ruke ju údajne udrel do tváre. Kampaň, ktorej terčom sú ženy s nezahalenou hlavou, je v Čečensku súčasťou snahy miestneho lídra, proruského prezidenta Ramzana Kadyrova, o posilnenie tradičných islamských zvykov a pravidiel.

"Pokúšame sa ženy varovať pred možným hriechom, ktorého sa voči bohu dopúšťajú," uviedol jeden z moslimských aktivistov. "Robíme to aj pomocou sily," dodal s tým, že počas ramadánu takto varovali v Čečensku stovky žien.

Kritici pomerov v Čečensku tvrdia, že Moskva výmenou za krehký mier, ktorý sa čečenskému prezidentovi Ramzanu Kadyrovovi podarilo nastoliť, dovolila, aby v regióne uplatňoval svoju predstavu zbožného islamu. Kadyrovov hovorca odmietol správy o násilnom vynucovaní islamských pravidiel komentovať.

V Čečensku je zakázané pitie akéhokoľvek alkoholu a v úradných budovách musia ženy nosiť pokrývku hlavy. Úrady podporujú polygamiu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu