Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Zavalených 33 baníkov po 17 dňoch stále žije!

Radosť príbuzných po správach, že zavalení baníci žijú Zobraziť galériu (4)
Radosť príbuzných po správach, že zavalení baníci žijú (Zdroj: SITA)

SANTIAGO DE CHILE - Všetkých 33 baníkov zavalených 17 dní v severočílskej bani na meď a zlato je nažive. Oznámil to dnes čílsky prezident Sebastián Piňera. Nadviazali s nimi kontakt, citovali jeho slová agentúry AFP, AP a Reuters. Dostať ich ale na povrch bude podľa záchranárov trvať zrejme až tri mesiace.

Baníci podľa agentúr uviedli, že počuli hlasné búchanie, keď sa dnes ráno miestneho času s jednou sondou prevŕtali do zavalenej bane do hĺbky 688 metrov, do miesta, kam sa podľa ich predpokladu mohli ich kolegovia uchýliť. Keď sondu vytiahli, bol na nej pripevnený kus papieru s nápisom červenými písmami: Všetci 33 sme v poriadku.

Prezident, ktorý odišiel k bani pri meste Copiapó, asi 800 kilometrov severne od hlavného mesta Santiaga de Chile, ukázal papier novinárom a príbuzným. "Je to správa našich baníkov, ktorá nám hovorí, že sú živí a že sú spolu." Dodal však, že bude trvať niekoľko mesiacov, než sa podarí baníkov dostať na povrch. "Bude to trvať mesiace (dostať ich na povrch). Ale nezáleží na tom, ako dlho to bude trvať, ale len aby to malo šťastný koniec," vyhlásil prezident.

Príbuzní baníkov, ktorí sa po nešťastí utáborili okolo bane, dnes privítali šťastnú správu nadšenými výkrikmi a od radosti sa navzájom objímali. "Nikdy sme nestratili vieru. Vedeli sme, že sú tam a zachránia ich," uviedol jeden z nich.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu