Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kaderníčke odkázala všetok majetok, tá ho musí vrátiť

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Mohlo to byť najväčšie prepitné v dejinách holičského a kaderníckeho remesla - ale nebude. Rozhodol o tom britský súd, ktorý stanovil, že kaderníčka Jill Fraserová musí vrátiť 380 tisíc libier (asi 454 tisíc eur), ktoré jej za dlhé roky starostlivosti o vlasy odkázala jej zákazníčka. Informovala o tom britská tlač.

Fraserová sa chodila zadarmo starať o účesy svojich stálych zákazníčok, excentrických sestier Ethel Willsonovej a Mabel Cookovej, štyridsať rokov. Sestry, ktoré si podľa svojho okolia boli blízke ako "dva hrášky v struku", v roku 1991 spísali spoločný závet, v ktorom všetok svoj nemalý majetok odkázali rodine a priateľom.

Mabel Cooková zomrela v roku 1995 vo veku 83 rokov, avšak v roku 2006 jej mladšia sestra, ktorá v tej dobe mala 92 rokov, dramaticky ich spoločný závet zmenila a odkázala všetok majetok, s výnimkou desiatich tisíc libier, kaderníčke Fraserovej. A ani oných 10 tisíc libier nebolo určených pre rodinu, ale pre poslednú opatrovníčku Wilsonovej.

Teraz ale sudca Najvyššieho súdu rozhodol, že vzhľadom na to, že mali sestry spoločný závet spísaný pred smrťou Cookovej, mal by byť dodržaný. Na jeho základe dostane peniaze 15 najbližších príbuzných a priateľov oboch sestier, ktoré potomkov nemali.

Rozhodnutie sudcu je jedným z mála v Británii, keď bolo aplikované pravidlo "vzájomnej vôle", podľa ktorého spoločný závet zostáva v platnosti, aj keby sa ho jeden zo poručiteľov pokúsil po smrti druhého zmeniť. Pre Fraserovú to znamená, že bude musieť vrátiť v hotovosti to, čo z dedičstva zostáva a vecné bremeno bude uvalené aj na jej dom, ktorý vlani v júli kúpila za 362 tisíc libier z dedičstva. Sudca však dodal, že nemieni vymáhať okamžitý predaj domu, pretože v ňom Fraserová stále žije.

Novopečení dediči sa navyše zaviazali, že dodržia dedičstvo Wilsonovej a nechajú 10 tisíc libier opatrovateľke, ktorá k nej bola "veľmi milá". Fraserovej ale nehodlajú nechať nič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu