Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Francúzi zrušia nepovolené rómske osady, delikventov vyhostia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzska vláda plánuje do troch mesiacov zrušiť nepovolené rómske osady. Po kontroverznej schôdzke venovanej riešeniu rómskej kriminality to dnes povedal minister zahraničia Brice Hortefeux.

Povedal tiež, že rómski prisťahovalci, ktorí sa dopustia priestupkov a trestných činov budú vyhostení späť do Rumunska alebo Bulharska. Schôdzku zvolal prezident Nicolas Sarkozy v súvislosti s nedávnymi stretmi medzi Rómami a políciou vo francúzskom meste Saint-Aignan.

Zúčastnil sa jej premiér François Fillon, ministerka spravodlivosti, minister vnútra a ministri pre integráciu a pre európske záležitosti. Čelný predstavitelia rómskej komunity, ktorí neboli na rokovanie prizvaní, dnes schôdzku označili za rasistickú a varovali pred možnými dôsledkami, ak nebude vypočutý aj ich hlas.

Francúzsko sa na vrátení rómskych prisťahovalcov dohodlo s Rumunskom už vo februári tohto roka. Podľa odhadov je teraz vo Francúzsku asi 20.000 rumunských Rómov, z ktorých len veľmi malá časť má pracovnú zmluvu.

Francúzsko chce vyhostením nelegálnych rómskych prisťahovalcov okrem iného riešiť stále rastúci problém nepokojov v rómskych osadách.

Pri stretoch v Saint-Aignan napadol minulý týždeň dav Rómov policajnú stanicu po tom, čo Policajti zastrelili Roma, ktorý unikal polícii a prerazil cestnej zátarase. Mladí vytržníci strieľali na policajtov, podpálili niekoľko desiatok áut a niekoľko obchodov.

Policajti ich streľbu opätovali paľbou gumovými, ale aj ostrými projektilmi. Zadržaných bolo 20 osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu