Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Únia Rómov Slovenska žiada výmenu splnomocnenca pre Rómov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Jedna z mnohých rómskych mimovládnych organizácií - Únia Rómov na Slovensku žiada výmenu na poste splnomocnecna vlády pre rómske komunity. Vláda na tento post v stredu vymenovala po prvý raz v histórii nominanta nerómskeho pôvodu, terénneho pracovníka Miroslava Polláka z Levoče.

Únia chce, aby sa splnomocnencom stal človek, ktorého si zvolia Rómovia. Zároveň presadzuje, aby rómska problematika spadala pod jeden úrad. Stanovisko únie poskytol jej predseda František Tanko.
    
"Vyjadrujeme úprimné pohoršenie a protest proti tomu, že aj nová vládna koalícia už od samotného začiatku svojho pôsobenia (...) zvolila pre Rómov zásadným spôsobom nedemokratický a netransparentný prístup,"
uvádza sa vo vyhlásení. O Rómoch sa vraj rozhoduje bez zástupcov menšiny a rómske komunity nového splnomocnenca nepoznajú.
    
Únii prekáža aj to, že Pollák podľa nej zúžil rómsku problematiku na osady a terénnu prácu. Splnomocnenec po svojom menovaní do funkcie pre portál sme.sk vyhlásil, že sa "chce venovať riešeniu osád a lokálnym stratégiám, ktoré zamrzli". Naštartovať podľa neho treba aj "terénnu sociálnu prácu, ktorá stojí". Viacerí odborníci pred časom označili za prioritu práve výrazný nárast počtu komunitných pracovníkov a rómskych asistentov, ktorí budú v dlhodobom a pravidelnom kontakte s Rómami v osadách či mestských getách.
    
Vyštudovaný matematik Pollák podľa denníka Sme 13 rokov pracoval v osadách; pre Prešov, Levoču, Košice a Spiš, kde žije početná rómska komunita, údajne pripravil projekty. Druhým mužom na úrade splnomocnenca, ktorý po novom spadá priamo pod premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS), bude Róm Peter Pollák z Levoče.
    
Na Slovensku žije podľa odhadov asi polmilióna Rómov; časť z nich býva v osadách bez elektriny, vody či kanalizácie. Stredopravá koalícia vo zverejnených programových tézach počíta najmä so zvyšovaním vzdelanosti mladej generácie. Zaviesť by sa mala napríklad dvojročná povinná predškolská dochádzka pre deti z najchudobnejších rodín či osád. Stredoškoláci z najchudobnejších rodín by zas mali dostávať štipendium na štúdium. Zvýšiť by sa mal aj počet asistentov a komunitných
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu