Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Traja českí generáli odišli údajne kvôli ruskému špiónovi!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Za nedávnym odchodom troch českých generálov z armády je údajne špionážna aféra. Majorka, ktorá im postupne viedla kancelárie, bola v kontakte s ruským vyzvedačom. S odvolaním sa na svoj dôveryhodný zdroj to napísala dnešná Mladá fronta Dnes (MfD).

Podľa denníka nie je jasné, či žena pre agenta pracovala vedome alebo nevedome. Povedať vraj zatiaľ nemožno ani to, aké závažné informácie sa k ruskému špiónovi dostali.

Zo svojich miest odišli náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta republiky František Hrabal, národný vojenský predstaviteľ pri Vrchnom veliteľstve NATO v Európe Josef Sedlák a prvý zástupca náčelníka generálneho štábu Josef Prokš, uviedli noviny. Sedlák a Prokš odišli ku koncu minulého roka, Hrabal tento rok v marci.

Údajný vyzvedač Robert R. podľa denníka pôsobil ako psychológ v jednej českej štátnej inštitúcii. Majorku, vyštudovanú psychologičku, a jej kontakty s agentom v ruských službách, podľa MfD sledovala kontrašpionáž najmenej päť rokov. "Nakoniec všetko prasklo. Agent utiekol do Ruska, majorka v armáde skončila a kvôli jej napojeniu na cudzieho agenta museli na prelome minulého a tohto roka z armády náhle odísť traja generáli," píše denník.

Generáli, pre ktorých žena pracovala, nemuseli o jej kontaktoch s ruským vyzvedačom nič vedieť, uvádza MfD. Dodáva, že podozrenie, že sa stretávali s ľuďmi, ktorí majú niečo spoločného s ruskými špiónmi, je pre výkon vysokej armádnej funkcii neprijateľné.

Oficiálne všetci traja muži uniformu vyzliekli na vlastnú žiadosť. "Pri odchode som podpísal sľub mlčanlivosti, takže sa k náhlemu prepusteniu nebudem detailne vyjadrovať," cituje denník Sedláka. Zároveň sa ale Sedlák netají tým, že pre neho bol nečakaný odchod z armády šokom. "Vôbec som s tým nepočítal. Ak existovali informácie, že sa niekto z mojich spolupracovníkov stýka so špiónom, mala mi to rozviedka povedať, aby ma ochránila. A nie, že ma bude sledovať ako lumpa a vychutnávať si, ako sa nám agent snaží cez tretiu osobu votrieť do priazne alebo získať dôležité informácie,“ uviedol Sedlák, o ktorom sa podľa MfD špekulovalo ako o možnom náčelníkovi generálneho štábu.

Hrabal údajne odišiel na vlastnú žiadosť, pretože nesúhlasil s niektorými zmenami v armáde a nemohol ich ovplyvniť. Prokš nezdvíha telefón, uviedla MfD. Tiež majorka, ktorá je údajne zapletená do špionáže, je podľa denníka nedostupná. Momentálne je na krátkodobej ceste v zahraničí.

"Podľa dostupných informácií sa pred prepustením z armády aj ona obhajovala, že nevedela, že sa stýka s ruským špiónom a slúži mu ako možný zdroj informácií," uviedla MfD.

MfD cituje aj nemenovaného dôstojníka, ktorý pôsobil niekoľko rokov v NATO na najvyšších miestach kontrašpionáže. "Príbeh o českej Mate Hari nepodceňujem, a dokonca ho považujem za takmer klasický. Ale obavy z ruskej špionáže sú dnes mnohonásobne nižšie ako v časoch studenej vojny. Rusko sa nepripravuje niekoho vojensky napadnúť. A jeho dôstojníci pracujú v rámci partnerstva medzi alianciou a Ruskom na štáboch NATO. Tam majú prístup aj k tajným databázam," hovorí expert. Zároveň ale podľa denníka uznáva, že Rusko sa veľmi aktívne zaujíma o strategické zákazky, o ktorých sa snaží získať potrebné informácie.

Takou zákazkou môže byť podľa znalca spravodajských služieb Karola Pacnera aj podiel na rozšírení Jadrovej elektrárne Temelín. "Za túto stredoeurópsku zákazku storočia u Václava Klausa lobovalo aj ruský prezident Dmitrij Medvedev pri nedávnej návšteve Prahy," dodáva MfD.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu