Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Pilot sa katapultoval tesne pred haváriou stíhačky

Pilot stíhačky F-18 unikol istej smrti Zobraziť galériu (2)
Pilot stíhačky F-18 unikol istej smrti (Zdroj: SITA)

MONTREAL - Ako o svojom znovuzrodení môže hovoriť pilot kanadského stíhacieho lietadla F18, ktorý sa stihol katapultovať tesne pred tým, než jeho stroj narazil na zem a explodoval. K nešťastiu došlo v piatok na letisku v Lethbridge na západe Kanady. Pilot Brian Bews trénoval na stroji kanadskej armády na víkendovú leteckú show.

Hovorca armády povedal, že piloti ako Bews prechádzajú veľmi tvrdým výcvikom a je pre nich česť, keď sú vybraní pre túto úlohu. Bews má nalietaných na lietadlách podobného typu okolo 1400 hodín.

Zatiaľ nie je známe, čo bolo príčinou nehody. Bews utrpel zrejme ľahšie zranenia, ktorých povaha nebola špecifikovaná. Ale podľa hovorkyne kanadskej základne v Cold Lake jeho život nie je v ohrození. Nikto iný nebol pri nehode zranený. Usporiadatelia oznámili, že letecký deň sa bude aj napriek nehode konať.

Flotila kanadských stíhačiek F18, ktorá je stará 30 rokov, bola nedávno modernizovaná a mohla by zostať operatívna až do roku 2020. Od roku 2016 ju bude postupne nahrádzať 65 stíhačiek F35.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu