Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Stíhačka sa zrútila do mora, dvaja piloti zahynuli

ilustračné foto
ilustračné foto

SOUL - Dvaja piloti juhokórejského letectva dnes zahynuli, keď sa ich stíhačka zrútila do mora pri návrate z výcviku. Informovalo o tom juhokórejské ministerstvo obrany, ktoré v tomto prípade nepodozrieva z podielu na havárii KĽDR, ako tomu bolo v prípade marcového prevrhnutia juhokórejskej vojnovej lode.

Stíhačka F-5 zmizla z radarov asi 1,8 kilometra od leteckej základne Kangnung nachádzajúcej sa na východnom pobreží Južnej Kórey. Po nehode, ktorej príčina sa vyšetruje, vylovili záchranári z mora telá dvoch pilotov. Letectvo následne stiahlo všetky lietadlá F-5 z prevádzky a podrobí ich bezpečnostnej previerke.

Dve nadzvukové stíhačky rovnakého typu, ktoré bol vyvinuté v USA v 60. rokoch a naďalej sú využívané radom armád sveta, vrátane americkej, sa zrútili v Južnej Kórei pri výcviku aj v marci. Vtedy prišli o život traja piloti.

Severná a Južná Kórea zostávajú od vzájomného ozbrojeného konfliktu v rokoch 1950-53 vo vojnovom stave, pretože táto vojna bola ukončená iba prímerím, nie podpisom mierovej dohody. Napätie na Kórejskom polostrove vzrástlo po marcovom potopení juhokórejskej vojnovej lode, ktoré si vyžiadalo životy 46 juhokórejských námorníkov. Medzinárodná vyšetrovacia komisia dospela k názoru, že katastrofu zavinilo severokórejské torpédo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu