Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Arab znásilnil Izraelčanku, použil lesť

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

JERUZALEM - Izraelský súd poslal na 18 mesiacov do väzenia Araba za podvod, pomocou ktorého sa mu podarilo prinútiť židovskú ženu k sexuálnemu styku. Povedal jej, že je slobodný Žid, a že hľadá vážnu známosť. Izraelčanka so stykom súhlasila, ale keď zistila, že Sabbar Kašúr je Arab, obrátila sa na súd.

Informovala o tom katarská televízia Al-Džazíra. Odsúdený žije v Izraeli a prípad sa stal pred dvoma rokmi v Jeruzaleme. Sudca povedal, že žena vtedy so stykom súhlasila, ale nespolupracovala by, keby jej partner netvrdil, že je slobodný Žid.

"Súd musí verejnosť chrániť pred prefíkanými, sladko hovoriacimi zločincami, ktorí zvádzajú nevinné obete," uviedol sudca v zdôvodnení rozsudku.

V prípade sexuálnych deliktov hodnotí izraelský zákonník lesť ako priťažujúcu okolnosť. Znásilnenie za pomoci machinácie sa v súdnych sieňach v Izraeli riešilo už niekoľkokrát. Najznámejší je prípad z roku 2008, kedy najvyšší súd potvrdil rozsudok nad Zvi Slejmanom. Svoje obete lákal na sľub zabezpečenia bytu, pretože sa vydával za úradníka ministerstva bytovej výstavby.

V Kašúrovom prípade ale po prvýkrát hrala úlohu rasa. Právnička Abir Bakírová z organizácie Adalah, ktorá chráni práva izraelských Arabov, považuje výrok súdu za nebezpečný precedens. "Rozsudok dáva najavo, že keď „rozumná“ židovská žena vie, že dotyčný muž je Arab, do postele s ním nepôjde. Je to zasahovanie do veľmi intímneho a osobného rozhodovania sa," povedala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu