Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Záplavy v Číne zničili 645 tisíc domov, 701 mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Tohtoročné záplavy v Číne, ktoré označujú za najhoršie za posledné desaťročie, zabili 701 ľudí a spôsobili škody vo výške desiatok miliárd dolárov. Oznámili to čínske úrady.

Záplavy postihli tri štvrtiny čínskych provincií a na 25 riekach dosiahla hladina vody rekordnú úroveň. Okrem 701 mŕtvych a 347 nezvestných bolo zničených 645 tisíc domov.

Sú to najvyššie škody i počty obetí od roku 2000. Obdobie záplav sa však ešte zďaleka neskončilo a už tak sú tohtoročné záplavy jedny z najničivejších od roku 1998, ktoré boli najhoršie za posledných 50 rokov.

Záplavy, hlavne v povodí rieky Jang-c'-ťiang, zaplnili priehradné nádrže, zatopili mestá a spôsobili zosuvy pôdy, ktoré zavalili obce. Vojaci s buldozérmi prehrabávali ešte v utorok v provinciách S'-čchuan a Šan-si rumoviská a hľadali tých, ktorí prežili, zatiaľ čo robotníci v ďalších častiach krajiny sa snažili vypustiť vodu z nádrží a stavali hrádze z vriec s pieskom, aby zabránili ďalším záplavám.

Štátna agentúra a štátna televízia informovali o tom, že najväčšia priehrada Tri rokliny zápasí s doteraz najvyššou hladinou vody od svojho uvedenia do prevádzky v roku 2006.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu