Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vykrádali školy i škôlky, potrebovali peniaze na drogy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OSTRAVA - Do školských jedální, kancelárií materských škôl, zubnej ordinácie alebo sídiel stavebných firiem sa podľa polície vlámala šesťčlenná skupina narkomanov z Ostravska. Celkovo spôsobili škodu presahujúcu dva milióny korún (cca 80 000 eur). Peniaze členovia gangu, medzi ktorými bola aj jedna žena, potrebovali pre svoju potrebu, predovšetkým na nákup drog. Novinárov o tom dnes informoval kriminalista Václav Dančík.

Členovia skupiny majú podľa polície na svedomí tri desiatky vlámaní v čase od vlaňajšieho novembra do tohtoročného apríla. Policajti sa o ich činnosti dozvedeli náhodne koncom roka pri vyšetrovaní iného prípadu.

"Odhalili sme jedného podozrivého a potom ďalších. Vytipovali sme miesta, kde kradli. Počas apríla a začiatkom júla sme šesť ľudí zatkli a obvinili. Nevylučujeme, že padnú aj ďalšie obvinenia," uviedol policajt.

Podľa neho skupina za lupom vyrážala v rôznom zložení. "Impulzom bola vždy potreba peňazí. Išiel ten, kto potreboval. Niekedy dvaja, inokedy traja," povedal s tým, že aktívnu rolu v skupine zohrala aj dvadsaťjedenročná žena. Väčšinou fungovala ako šoférka, pretože jej komplici nemali vodičské preukazy. Zapájala sa aj do zločinov. "Nebála sa vniknúť do objektu," dodala hovorkyňa ostravskej polície Gabriela Holčáková.

Zlodeji najčastejšie hľadali príručné pokladnice a hotovosť. Nepohrdli ale ani elektronikou alebo náradím. V jednom prípade si odniesli lup za 500 000 korún (20 000 eur). Policajti zatiaľ nechcú spresniť, či to bolo v peniazoch alebo ukradli veci v tejto cene. Vlámali sa aj do zubnej ordinácie. Tam ale úspešní príliš neboli. "Odniesli si sumu 1500 korún (60 eur)," doplnil Dančík.

Celkovo mal lup hodnotu 1,9 milióna korún (76 000 eur). Ďalšiu škodu presahujúcu 200 000 korún (8000 eur) zlodeji spôsobili poškodením dverí či okien pri vlámaní.

Žena (21) a muži vo veku 23 až 33 rokov pochádzajú všetci z Ostravy a okolia. Práve v okolí Ostravy kradli najčastejšie. Za lupom ale jazdili aj do ďalších regiónov Moravskosliezskeho kraja či do Uherského Hradištia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu