Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Gazprom postaví obrí mrakodrap

Projekt Gazpromu Ochta centrum v Petrohrade
Projekt Gazpromu Ochta centrum v Petrohrade

PETROHRAD - Ruské úrady schválili projekt výstavby obrieho mrakodrapu v centre Petrohradu na severozápade krajiny. Dnes o tom informovala agentúra RIA Novosti. Chystaná, 400 metrov vysoká budova plynárenského gigantu Gazprom vyvolala medzi obyvateľmi i v Organizácii Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) vlnu kritiky, odporcov stavby podporil aj ruský prezident Dmitrij Medvedev.

Súhlasné stanovisko ruských úradov, ktoré posudzovali technické aspekty stavby, otvára cestu ku konečnému rozhodnutiu o osude kontroverzného Ochta-centra. Štúdie údajne preukázali, že je možné v danej oblasti na brehu Nevy postaviť takú vysokú budovu s rozsiahlym podpivničením.

Petrohradské úrady dali výstavbe centra zelenú vlani v septembri. V meste, ktorého centrum je na zozname svetového kultúrneho dedičstva Unesco, pritom podľa normy z roku 2001 nesmú stavať budovy vyššie ako 100 metrov. Sídlo Gazpromu tento limit prevyšuje štyrikrát.

Kritici poukazujú na to, že mrakodrap bude v centre Petrohradu pôsobiť ako päsť na oko, uviedla Ria Novosti. Predseda Výboru pre svetové kultúrne dedičstvo Francesco Banderin vyzval projektantov, aby vytvorili iné návrhy vzhľadu veže.

V máji sa do sporu o mrakodrap vložil aj Medvedev. Nariadil pamiatkárom z ministerstva kultúry, aby zabezpečili, že stavba neporuší ruské záväzky v Unesco. V júni petrohradský súd zamietol žalobu, ktorú proti stavbe podali aktivisti.

Dielo zo skla, betónu a ocele má stáť 60 miliárd rubľov (cca 1,5 miliardy eur). Veža by mala byť hotová do konca roka 2012, celý komplex by mali dokončiť o štyri roky neskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu