Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Česku spadlo vojenské lietadlo, piloti sa katapultovali

L-39 Albatros
L-39 Albatros

PARDUBICE - Pri Holiciach v okrese Pardubice spadlo v pondelok podvečer do lesa vojenské cvičné lietadlo L-39 Albatros. Obaja piloti sa včas katapultovali a nehodu prežili. Po dopade začalo lietadlo horieť a plamene zachvátili aj časť lesa.

Hovorkyňa generálneho štábu Jana Růžičková oznámila, že nehoda sa stala o 18:25 hod. Na palube lietadla z Centra leteckého výcviku v Pardubiciach boli dve osoby. Pri lete piloti zistili poruchu na motore. Naviedli lietadlo do neobývaného priestoru a katapultovali sa, neutrpeli vážne zranenia, dodala Růžičková.

Náčelník generálneho štábu Vlastimil Picek novinárom na mieste nehody povedal, že išlo o bežný cvičný let nováčika so skúseným inštruktorom. Podľa neoverených informácií začalo v motore lietadla horieť, oheň sa asi rozšíril do kabíny a zasiahol prístroje. Až do odvolania boli lety na tomto type lietadla pozastavené. Nehodu vyšetruje Inšpekcia ministra obrany, dodal Picek.

Hovorkyňa krajských hasičov Vendula Horáková povedala, že na mieste zasahovalo šesť jednotiek hasičov. Hasili dve ohniská asi 300 metrov od seba. S likvidáciou požiaru im pomáhal vrtuľník. Veliteľ zásahu Miroslav Wilder na mieste nešťastia povedal, že zásah komplikovala horúčava a sucho, preto sa rýchlo rozhorel les. S hasením sa ponáhľali, aby sa oheň nerozšíril na väčší priestor.

Podľa vedúceho lekára krajskej záchrannej služby Otomara Kušičku obaja piloti vyviazli len s veľmi ľahkými zraneniami a vrtuľník ich prepravil na vojenské letisko v Pardubiciach.

Priestor okolo lesa je obohnaný páskou, miesto stráži polícia. Trosky lietadla v lese nie sú vidieť. Zásah záchranárov sledovali ľudia z okolia. Niektorí sa zbehli na miesto havárie a zbierali kúsky lietadla, aby mali "trofej". Polícia ich žiada, aby úlomky kvôli vyšetrovania nehody vrátili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu