Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chytili "bosého banditu", polícii unikal 2 roky

Mladík na jednom z miest činu dokonca pre políciu zanechal svoju fotografiu
Mladík na jednom z miest činu dokonca pre políciu zanechal svoju fotografiu

NASSAU - Po dvoch rokoch unikania americkej polícii agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) chytili na Bahamách Coltona Harrisa-Moora (19), ktorý má na svojom konte 100 krádeží a prepadov. Harris-Moore, v USA známy ako "bosý bandita", bol celé roky obdivovaným hrdinom medzi americkou mládežou. V nedeľu však padol do rúk polície na ostrove Eleuthera patriaceho k Bahamám.

Mladý kriminálnik sa teraz nachádza v hlavnom meste Nassau, oznámila polícia. Harris-Moore pred týždňom havaroval s ukradnutým lietadlom na ostrove Great Abaco, kde sa až do nedele ukrýval.

Polícia pátrala po "bosom banditovi" od roku 2008. Podľa FBI v USA a Kanade spáchal viac ako 100 trestných činov, prevažne prepady a lúpeže. Kradol najmä autá, člny a lietadlá v celkovej hodnote približne 2 milióny dolárov (1,6 milióna eur), ktoré sa naučil riadiť ako samouk. Americká polícia vyhlásila po mladistvom kriminálnikovi medzinárodné pátranie. Polícia na Bahamách vyzvala obyvateľstvo na opatrnosť pred nebezpečným mladíkom, ktorý mohol byť ozbrojený.

V USA sa stal Harris-Moore hrdinom mladistvých. Mal svoj klub obdivovateľov, ktorí nosili a rozširovali tričká s jeho podobizňou, skladali a spievali o ňom piesne. Na internetovej sieti Facebook mal Harris-Moore desaťtisíce prívržencov. Na chytenie mladistvého banditu vypísala polícia odmenu 10 000 amerických dolárov (8000 eur).

Novinári začali prezývať Harrisa-Moora "bosý bandita" po jednej z lúpeží, kde sa našiel odtlačok jeho bosej nohy. Harris-Moore žil prevažne v lesoch a vyšetrovatelia predpokladajú, že pri prepadoch nenosil topánky zrejme preto, aby nerobil hluk.

V štáte Indiana sa mu podarilo ukradnúť malé lietadlo typu Cessna, v ktorom odletel na Bahamy, kde pristál na vode. Polícia sledovala jeho stopu prepadov a krádeží až do vzdialenosti 80 kilometrov, kde ho v jednej reštaurácii zaznamenala kamera.

Matka kriminálnika Pam Kohlerová bola prekvapená, že jej syn dokázal lietadlom prekonať vzdialenosť 1600 kilometrov z USA na Bahamy. Bola by však radšej, keby odletel do nejakej krajiny, ktorá nemá s USA dohodu o vydávaní občanov. Svojho syna obhajuje a vznesené obvinenia proti nemu považuje za prehnané. "Čím ďalej by sa dostal z USA, tým lepšie. Teší ma, že si užil život na pekných ostrovoch."

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu