Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Žene omylom odobrali zdravé orgány

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

OSLO - V nórskom Bodo 61-ročnej pacientke lekári odobrali pankreas, slezinu a časť tenkého čreva v domnení, že tieto orgány sú napadnuté rakovinou. Pritom ale chirurgovia uvoľnili pacientke pažerák a poškodili pečeň. Následne sa ale na odobratých orgánoch zistilo, že rakovinou napadnuté neboli, informoval regionálny denník Nordlandposten.

V súvislosti s tým vyšlo najavo, že táto regionálna nemocnica vôbec nemala oprávnenie operácie tohto druhu uskutočňovať. Podľa platných predpisov mali byť zásahy týkajúce sa rakoviny pažeráka, pankreasu alebo pečene vykonávané v prípade potreby buď v univerzitnej nemocnici v Tromso alebo v štátnej nemocnici v Osle.

Zdravotné úrady a polícia teraz vyšetrujú mieru zavinenia a zodpovednosť. Do prípadu sú síce podľa denníka zapojení dvaja zahraniční lekári pracujúci v Nórsku, všetká zodpovednosť však nepadá na nich. "Vyzerá to na vážnu chybu v celom zdravotnom systéme, zlú úroveň lekárskej starostlivosti a nedostatok kontroly," cituje agentúra AFP z denníka Nordlandposten.

Ministerka zdravotníctva Anne-Grete Stromová-Erichsenová označila prípad za "úplne neuveriteľnú vec a vážnu aféru". Riaditeľ nemocnice už zložil funkciu, "aby uľahčil obnovu dôvery v nemocnici". Šéf správnej rady nemocnice Stig Fossum však vyhlásil, že "až budú osvetlené všetky fakty, celkový obraz o prípade bude úplne odlišný od dojmu, ktorý aféra poskytuje v týchto dňoch".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu