Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Američania zatkli údajných proruských agentov

Nákres podozrivých zo súdu
Nákres podozrivých zo súdu

WASHINGTON/MOSKVA - Rusko zatiaľ na všetkých úrovniach odmieta komentovať informáciu o zatknutí osôb obvinených zo špionáže v prospech Ruska v USA. Hovorca premiéra Vladimira Putina k tomu odmietol povedať čokoľvek, ministerstvo zahraničia uviedlo, že správu študuje a nachádza v nej vzájomne si odporujúce skutočnosti, zahraničná rozviedka (SVR), ktorá údajne agentov vycvičila, oznámila, že informáciu komentovať nebude.

V USA odhalili jedenásťčlennú skupinu údajných proruských agentov. Desať z nich zatkli, jeden je stále na slobode. V prípade usvedčenia zo špionáže im hrozí päť rokov a za pranie špinavých peňazí 20 rokov väzenia.

Skupina dostala podľa zdrojov z USA úlohu infiltrovať sa do politických kruhov v Spojených štátoch a získať informácie o zbraniach, diplomatickej stratégii a politickom vývoji. Nakoľko sa jej to podarilo, zatiaľ nie je jasné.

V skupine boli štyri partnerské páry, ktoré žili na predmestiach New Yorku, Washingtone a Bostone. Všetci pracovali v civilných zamestnaniach bez viditeľných kontaktov so zahraničnými vládami. Jedna zo žien, narodená v Peru, pôsobila ako redaktorka vplyvného denníka El Diario/La Prensa vychádzajúceho v španielčine. Prispievala do neho komentármi vyznievajú kriticky voči americkej vláde.

Väčšina z desiatich osôb je podľa všetkého ruskej národnosti. Zatknutí ale tvrdia, že sú Američania, Kanaďania či Peruánci. Podľa úradov citovaných agentúrou Reuters sa však pravdepodobne väčšinou jedná o Rusov.

Skupinu, ktorá dostala prezývku Ilegáli, obvinili, že na pokyn ruských tajných služieb prenikla pod falošnými totožnosťami do Spojených štátov, kde sa v hlbokom utajení snažila získavať informácie, predovšetkým z politických kruhov, uviedlo americké ministerstvo spravodlivosti.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu