Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Doktor smrť: Obvinený zo zabitia pacientov, hrozí mu doživotie

Jayant Patel
Jayant Patel

BRISBANE - Zo smrti troch pacientov spôsobenej hrubým zanedbaním lekárskej starostlivosti a z ťažkého ublíženia na zdraví dnes súd v Austrálii uznal vinným amerického lekára, ktorý pôsobil v jednej z austrálskych nemocníc. Mužovi hrozí doživotie, rozsudok by mali vyniesť vo štvrtok. Informovali o tom tlačové agentúry a server BBC.

Americký občan indického pôvodu Jayant Patel pôsobil v rokoch 2003 až 2005 ako hlavný chirurg v nemocnici v meste Bundaberg na severe štátu Queensland. Obžalovaný bol z trojnásobného zabitia z nedbanlivosti a z ťažkého ublíženia na zdraví štvrtého pacienta, o ktorého sa v tom čase staral.

Žalobcovia súdu oznámili, že Patel preukázal trestuhodnú nedbanlivosť pri dvoch operáciach pažeráka a dvoch operáciach čriev a nesplnil štandardy, ktoré by mal dodržiavať kompetentný lekár. Porota lekára (60), ktorého austrálske médiá nazývajú "Doktor Smrť", označila za vinného vo všetkých bodoch obžaloby. Patel tvrdí, že je nevinný.

Proces s Patelom sa koná viac ako 25 rokov po tom, čo bola prvýkrát spochybnená jeho spôsobilosť. V roku 1984 ešte v USA totiž "zabudol" urobiť pacientovi pred zákrokom predoperačné vyšetrenia. Americké zdravotné úrady mu potom zakázali vykonávať niektoré chirurgické úkony. Po príchode do Austrálie ich začal znova vykonávať, svojho zamestnávateľa však o obmedzeniach neinformoval.

Zadržali ho v Spojených štátoch pred dvoma rokmi po tom, čo Canberra začala extradičné konanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu