Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Bezdomovec dobodal ochrankára v obchode, dostal 18 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JIHLAVA – Policajti kontrolovali bezdomovca Pavla Turtáka (79) a aj keď bol opitý, nedali ho na záchytku. O niečo neskôr muž vytiahol na ochrankára (63) v supermarkete v Třebíči nôž a šesťkrát ho ním bodol prevažne do hrude preto, že ho člen strážnej služby chcel vyviesť von, keď obťažoval nakupujúcich. Súd v Jihlave Turtákovi za februárovú vraždu vymeral až 18 rokov.

Strážnik zraneniam podľahol po prevoze do nemocnice. Zavraždený muž mal civilné oblečenie, ale podľa svedkov sa Turták v poslednej dobe objavoval v obchode častejšie, žobral peniaze, a preto vedel, že ide o člena ochranky.

Turták sa obhajoval tým, že sa na nič nepamätá kvôli opitosti. Uviedol, že predtým popíjal slivovicu a vodku. "Bol som opitý tak, že neviem, čo som robil. Je mi to naozaj ľúto," povedal. Na úplnú stratu pamäti sa odvolával po celý čas procesu. To ale vylúčili prizvaní znalci z odboru lekárstva. Nezistili ani žiadne príznaky duševnej choroby, hoci sa ju vraj Turták snažil predstierať. Popreli aj to, že by bol v čase napadnutia výrazne opitý.

Podľa znalca mal v krvi okolo dvoch promile alkoholu, čo zodpovedá strednej opitosti. Podľa neho sa u Turtáka nedá hovoriť ani o trvalej závislosti na alkohole. Znalci sa zhodli na tom, že ide o človeka bez morálnych zábran, ktorý by mohol svoje nebezpečné konanie opakovať.

Podľa rozsudku má Turták uhradiť manželke zosnulého 240 tisíc českých korún. Žena žiadala 16 miliónov.

Kvôli tejto kauze už predtým vyšetrovali postup policajtov v Třebíči. Niekoľko hodín pred útokom v obchode totiž Turtáka zadržali kvôli priestupku a hoci lekár odporučil jeho prevezenia do protialkoholickej stanice, prepustili ho. Jeden policajt za to dostal disciplinárny trest.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu