Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Farár fingoval svadby ilegálnych prisťahovalcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Farár z kostola v anglickom grófstve Sussex oddal počas štyroch rokov niekoľko stoviek párov v rámci svadieb, ktoré boli z veľkej väčšiny fingované. Tvrdií to žalobca v procese s farárom Alexandrom Brownom s tým, že išlo väčšinou o ľudí zo strednej a východnej Európy, ktorí si brali partnerov z afrických krajín.

Policajti zadržali Browna (61) spolu s dvoma spoločníkmi vlani v júni. V predchádzajúcich štyroch rokoch v rámci "rozsiahleho a systematického imigračného podvodu" oddal vo svojom kostole v St. Leonards 383 párov a veľká väčšina týchto svadieb bola fingovaná, povedal vo štvrtok žalobca na súde v meste Lewes.

Občania krajín Európskej únie, ku ktorým v roku 2004 pribudlo osem stredoeurópskych a východoeurópskych krajín, môžu v Británii žiť a pracovať bez povolenia a táto výhoda sa vzťahuje aj na ich manželských partnerov.

Spolu s Brownom je obžalovaný aj Ukrajinec Vladymyr Buchak (33), ktorý sám v Británii žije ilegálne. Podľa žalobcu presviedčal ľudí hlavne zo strednej a východnej Európy, ktorí boli v ťažkostiach, k predstieraným svadby. Dostávali za to údajne až 3000 libier (asi 3600 eur).

Európania, ktorí sa na podvode podieľali, boli prevažne imigranti bez práce alebo s veľkými existenčnými problémami. Väčšinou si brali ľudí z Nigérie alebo Rwandy, ktorí chceli zúfalo zostať v Británii.

Brown poprel obvinenia z konšpirácie, ktorá mala uľahčiť ilegálne prisťahovalectvo. Súd potrvá asi šesť týždňov.

Imigrácia sa po prepuknutí hospodárskej krízy stala v Británii háklivou politickou témou a do značnej miery ovplyvnila aj májové voľby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu