Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pomstitelia útočili na policajtov, trestali ich za brutalitu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

USSURIJSK - Scénu z akčného filmu, navyše bohato medializovanú, pripomínal záťah ruskej polície proti ozbrojenému gangu v meste Ussurijsk na Ďalekom východe.

Miestni novinári jeho členov prezývajú "lesné bratstvo" alebo "suchozemskí partizáni". Skupina údajne pri troch útokoch proti policajným oddeleniam od konca mája zabila jedného policajta a troch ďalších zranila.

Polícia pri záťahu nemala žiadne zľutovanie. Posledným útočiskom "partizánov" sa stal jeden z domov v centre mesta, kde sa ozbrojenci zabarikádovali. Polícia celý stred Ussurijska vypratala, na strechy okolitých domov rozmiestnila ostreľovačov. Nasledoval útok, pri ktorom dvoch členov bandy zastrelili a jedného zatkli. Ostatných zadržali na inom mieste.

Motívy ozbrojencov nie sú úplne jasné, ale podľa romantických mediálnych teórií banda "trestala" policajtov za nedostatočný postih korupcie a zneužívanie moci. Šéfom gangu je veterán ruského ťaženia v Čečensku, tridsaťdvaročný vojenský výsadkár Roman Muromcev.

Podľa ruských médií, ktoré operáciu v centre Ussurijska detailne sledovali, sa v minulosti niektorí členovia sedemčlennej bandy stali obeťami policajnej brutality. Sami sa označujú za "pomstiteľov". Podľa oficiálnej verzie je motívom ich činov snaha získať zbrane.

Policajnou akciou v Ussurijsku vyvrcholila niekoľkodenná psychóza, ktorá ovládla bezmála celý ruský Ďaleký východ. Do Vladivostoku, Ussurijska a ďalších miest povolali silné oddiely polície, vojsk ministerstva vnútra a špeciálnych policajných jednotiek OMON. Nad oblasťou hliadkovali vrtuľníky, po uliciach prechádzali obrnené transportéry.

Ruské médiá, ktoré takmer denne prinášajú nové správy o policajnej svojvôli, pomerne ochotne prevzali verziu o zločincoch ako ochrancoch verejného záujmu a obhajcov spravodlivých.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu