Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rusko priznalo, že obeť poľského Tu-154 okradli!

Havária Tu-154
Havária Tu-154

MOSKVA - Rusko dnes po dlhom váhaní pripustilo, že príslušníci ruských ozbrojených zložiek povolaných na miesto havárie poľského prezidentského špeciálu ukradli platobnú kartu jedného z mŕtvych Poliakov. Štátna agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na zdroje ministerstva obrany oznámila, že čin spáchali traja príslušníci stráže smolenského vojenského letiska. Vyšetrovatelia vraj majú dostatok dôkazov, ktoré ich usvedčujú.

S verejným obvinením z krádeže karty pracovníka poľskej pamiatkovej starostlivosti Andrzeja Przewoźnika, vzneseným pôvodne proti členom ruských špeciálnych jednotiek OMON, prišiel cez víkend hovorca poľskej vlády Pawel Graś. Przewoźnik bol členom poľskej vládnej delegácie, ktorej lietadlo cestou na spomienkovú slávnosť v západoruskej Katyni havarovalo pri pristátí na smolenskom letisku. Z platobnej karty malo byť podľa poľského hovorcu odcudzených 1400 eur.

Ruská strana najprv obvinenia rozhorčene odmietla. Ministerstvo vnútra, pod ktoré jednotky OMON spadajú, označilo tvrdenia Graśa za cynické a utŕhačné. V oficiálnom vyhlásení uviedlo, že nikto z pracovníkov smolenskej služobny OMON nebol v súvislosti s krádežou platobnej karty zadržaný.

Poľská strana neskôr spresnila, že osobami, ktoré Przewoźnikovú platobnú kartu ukradli, neboli policajti, ale vojaci. Tým sa záležitosť preniesla do zodpovednosti ruského ministerstva obrany, ktoré spočiatku akýkoľvek komentár odmietalo. Ruská agentúra ITAR-TASS dnes napísala, že kvôli podozreniu z krádeže platobnej karty na mieste leteckej tragédie boli zadržaní traja vojaci, ktorí slúžili u vojenskej jednotky dislokovanej na letisku Severnyj v Smolensku. Podľa agentúry majú vyšetrovatelia dostatok dôkazov, ktoré dokazujú ich vinu.

Ruské ministerstvo obrany zatiaľ udalosť nekomentoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu