Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Policajti údajne okradli obeť tragédie poľského špeciálu

Miesto tragédie pri Smolensku
Miesto tragédie pri Smolensku (Zdroj: SITA)

VARŠAVA/MOSKVA - Traja príslušníci ruských špeciálnych policajných jednotiek boli údajne zadržaní pre podozrenie, že na mieste aprílovej katastrofy poľského prezidentského lietadla pri Smolensku odcudzili platobnú kartu jednej z obetí a vybrali z nej 1400 eur. Oznámila to dnes poľská tlač s odvolaním sa na poľského vládneho hovorcu Pawla Grasa.

Vedenie ruského ministerstva vnútra informáciu obratom rázne poprelo a označilo ju za "cynickú a ohováračnú". Podľa poľského denníka Rzeczpospolita mali traja príslušníci ruských špeciálnych jednotiek OMON zo Smolenska odcudziť kreditnú kartu Andrzeja Przewoźnika, jedného z 96 ľudí, ktorí 10. apríla zahynuli pri páde poľského lietadla letiaceho do Katyne na západe Ruska. Przewoźnik bol šéfom poľskej organizácie, ktorá sa starala o vojnové pamätníky a hroby.

Jeho kartu páchatelia údajne použili pri troch výberoch, z ktorých prvý sa uskutočnil hneď v deň havárie. Ku krádeži peňazí mali použiť bankomaty v Smolensku. O podozrivej transakcii ruské úrady informovali poľská stranu. Gras novinárom povedal, že zatknutie troch vojakov OMON prebehlo "bleskovou rýchlosťou vďaka príkladnej spolupráci policajných orgánov oboch krajín".

Podľa poľskej tlače nešlo o jediný prípad, kedy sa na mieste tragédie vládneho lietadla stratila kreditná karta. Došlo k tomu vraj aj v prípade námestníčky ministra spravodlivosti Aleksandry Natalliovej-Światovej. Z jej účtu ale žiadne peniaze odobrané neboli.

Ruské ministerstvo vnútra dnes informácie o zatknutí troch policajtov rozhorčene poprelo. V oficiálnom vyhlásení uviedlo, že nikto z pracovníkov Smolenskej služobne OMON nebol v súvislosti s krádežou platobnej karty zadržaný. Hlavnou úlohou ruskej polície bolo naopak strážiť miesto tragédie, zabezpečiť tam poriadok a zabezpečiť pomoc postihnutým. Do miesta pádu lietadla sa podľa ministerstva nemohol dostať ani nikto z okoloidúcich.

Štyria smolenskí policajti za podiel na likvidácii následkov havárie dostali poľské štátne vyznamenanie, uvádza ministerstvo. "Obvinenia, ktoré boli vznesené na hlavu smolenských policajtov, sú aj z tohto dôvodu cynické a ohováračné," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení ministerstva.

Podľa správy ruskej agentúry ITAR-TASS bolo do priestoru havárie bezprostredne po páde lietadla povolaných 250 ruských policajtov a tisíc ďalších pracovníkov ministerstva vnútra, vrátane príslušníkov jednotiek OMON.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu