Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nemali piesok, pred vodou ich zachránil konský hnoj

Záplavy trápia aj ČR
Záplavy trápia aj ČR

OPAVA - Starý hnoj zo stajne žrebca Frenka zachránil pred zatopením dom Milana Loptičku z opavskej časti Zlatníky. Keď sa v stredu ráno korytom miestneho potoka Velká blížila povodňová vlna, nemal po ruke piesok. Do pripravených vriec preto namiesto neho nasypal konský hnoj. Vytvoril tak improvizovanú hrádzu, ktorá jeho dom ochránila pred vyčíňaním vodného živlu.

„Zachránil nás kôň. Piesok sme nemali. Tak sme použili starý uležaný hnoj, ktorý sme natlačili do igelitových vriec," popísal svoj "vynález" dlhoročný jazdecký tréner. Dodal, že aj medzi vrecia a domové dvere nasypal a ušliapal hnoj. „Pomohlo to. Keby sme sa takto nepripravili, tak máme v spodnom poschodí viac ako desať centimetrov vody," domnieva sa.

Koňa už do bezpečia a sucha evakuovať nestihol. "Už nebol čas koníka niekam odviesť. Musel zostať v stajni, kde mal 30 centimetrov vody. Stál tam v nej a bol veľmi nervózny. Musel to ale vydržať. Len čo opadla voda, tak sme ho vyviedli von," dodal chovateľ.

Opavský mestský obvod Zlatníky má takmer 300 obyvateľov a asi stovku domov. Voda v stredu ráno zaplavila celé centrum. Povodeň prišla rýchlo. Hladina inokedy neškodného potoka počas 20 minút stúpla o tri metre. Aj keď už v stredu popoludní voda v centre obce začala klesať, obyvatelia vyhraté ešte nemali. O niekoľko kilometrov vyššie proti prúdu miestneho potoka totiž hrozila pretrhnutím hrádza rybníka. Hasičom sa ju našťastie počas niekoľkých hodín podarilo dostatočne spevniť.

Veľká voda, ktorá začala stúpať v priebehu noci na stredu, neohrozovala na severe Moravy len obyvateľov Zlatník. Kvôli prívalom dažďa a rozvodneným tokom muselo opustiť svoje domy vyše 70 ľudí vo Stěbořicích na Opavsku, v Ostrave-Porube preventívne evakuovali deti z materskej škôlky. Niektoré cesty uzavreli. V Litultoviciach v okrese Opava sa dvaja muži priotrávili pri odčerpávaní vody z pivnice rodinného domčeka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu