Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Povodne ďalej hrozia, pri Šuranoch 400 evakuovaných

Rieka Žitava vo Vrábľoch zaplavila priemyselný park Zobraziť galériu (6)
Rieka Žitava vo Vrábľoch zaplavila priemyselný park

NITRA - Povodne naďalej ohrozujú ľudí na juhozápade krajiny, stovky ľudí sú evakuovaných. Zaplavené sú viaceré obce v okrese Nové Zámky, kde napríklad v obci Hul muselo opustiť svoje domovy viac ako 150 ľudí. Pri Šuranoch hasiči zvyšujú hrádze na stúpajúcej rieke Nitra. Situácia v obciach postihnutých záplavami na východe sa naopak postupne upokojuje. Informovali dnes zástupcovia hasičov a krízových štábov.

Pri záchranných prácach pomáha hasičom, vojakom a dobrovoľníkom aj vrtuľník. "Pomáha nosiť vrecia s pieskom. Musíme vydržať ešte asi päť hodín (do 14:00 pozn. ČTK), dovtedy má hladina Nitry stúpať," povedal šéf krízového štábu v novozámockom okrese Alexander Turza. Kvôli povodniam podľa neho muselo opustiť svoje domovy v okrese už viac ako 400 ľudí.

Rieka Žitava, ktorá najviac ohrozuje ľudí v Nitrianskom kraji, už na hornom toku začala klesať. Situácia v Hule sa postupne upokojuje, voda zo Žitavy však ešte v stredu večer prerazila hrádze a pretiekla do neďalekej obce Maňa. "V súčasnosti je najhoršia situácia v Šuranoch, časť Nitriansky Hrádok, kde sa presunulo viacero hasičských jednotiek, hrozí tam vyliatie rieky Nitra," povedal hovorca nitrianskych hasičov Viliam Pánsky.

Hladiny menších tokov postupne klesajú aj v Banskobystrickom kraji a na východe Slovenska. Hasiči dnes budú podľa krajského hovorcu Miroslava Podhradského pokračovať v spevňovaní hrádze v Prši pri Fiľakove, odkiaľ v stredu museli pre vysoký stav vody evakuovať piatich obyvateľov jedného rodinného domu.

Povodne si asi vyžiadali viacero mŕtvych, ani jedného však polícia zatiaľ nepotvrdila ako obeť záplav. Do rozbúreného potoka Belina vo Fiľakove v stredu údajne spadol asi 40-ročný muž, jeho telo však hasiči ešte neobjavili. Zatiaľ sa nenašlo ani telo 38-ročného muža, ktorého podľa portálu TVnoviny.sk strhla v stredu večer do vody rozvodnená rieka Hron v Hronovciach. V Lipanoch pri Sabinove od stredajšieho popoludnia pátrajú po nezvestnej žene, ktorú údajne strhol prúd vody. V noci z utorka na stredu vo Vyšnej Šebastovej zomrel muž, ktorý vošiel s autom do potoka. Jeho telo našli hasiči v potoku niekoľko sto metrov po prúde.

Hasiči v stredu oproti predchádzajúcim dňom päťnásobne zvýšili počet zásahov pri povodniach. "V priebehu 24-hodinovej služby vykonali 434 výjazdov na území Slovenska," uviedla hovorkyňa prezídia hasičského zboru Silvia Jančovičová.

Na dnešný deň podľa meteorológov naďalej platí najvyššia výstraha pred povodňami z trvalého dažďa, najmä pre južnú a severozápadnú časť krajiny. Podľa predpovedí by dnes malo pršať najmä na strednom a severnom Slovensku, intenzita dažďov by mala stúpnuť najmä popoludní a v noci. V ďalších dňoch by sa malo počasie zlepšovať.



Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu