Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Po výbuchu sa zrazili vlaky, najmenej 65 obetí!

Vykoľajenie vlaku v Indii Zobraziť galériu (6)
Vykoľajenie vlaku v Indii (Zdroj: SITA)

Aktualizované

DILLÍ - Najmenej 65 mŕtvych a okolo 200 zranených si dnes vo východnej Indii vyžiadala zrážka dvoch vlakov. Zrážke predchádzala explózia na železničnej trati, z ktorej tamojšie úrady obvinili miestnych maoistických povstalcov.

"Dostali sme práve informáciu, že bolo vyslobodených 65 tiel. Môže ich byť oveľa viac," vyhlásil v indickej televíznej stanici NDTV Samar Ghoš, minister vnútra štátu Bangla, predtým Západné Bengálsko, kde sa nešťastie stalo.

"Urobili to maoisti," konštatoval podľa agentúry Reuters šéf polície v Bangle Bhúpinder Singh.

Výbuch vykoľajil nočný rýchlik s 13 železničnými vagónmi, z ktorých niektoré uviazli na druhej koľaji. Tam do nich narazil protiidúci nákladný vlak, spresnil hovorca indickej železnice. Osobný vlak patril k luxusným súpravám s lôžkovými vozňami a šiel z Bombaja do Kalkaty.

"Videl som najmenej štyri úplne roztlačené osobné vozne a tiež veľa tiel rozdrtených pod nákladným vlakom," citovala agentúra Reuters jedného očitého svedka. Na mieste podľa neho zavládol chaos a panika. "Ľudia plačú. Záchranári sa snažia zachrániť tých, čo prežili a vytiahnuť telá," povedal po telefóne.

"Moju švagriná to rozdrvilo, keď sa vagón prevrátil. Pozerali sme sa na ňu, ako umiera, a nemohli sme urobiť nič, aby sme jej pomohli," povedal podľa agentúry AP dvadsaťpäťročný cestujúci Šér Ali, ktorý cestoval aj s manželkou, dvoma deťmi, bratom a jeho rodinou. Zvyšok príbuzných prežil bez úhony až na desaťročného Aliho synovca, ktorý utrpel ťažké zranenia.

Nešťastie sa odohralo v oblasti, ktorá je známa ako bašta maoistických ultraľavicových rebelov. Tí nedávno vyzvali obyvateľov, aby odo dneška štrajkovali.

V krátkej dobe udreli v Indii maoisti už niekoľkokrát. Na začiatku apríla pri útoku na bezpečnostné zložky zabili 73 ľudí a začiatkom mesiaca ďalších osem, keď vyhodili do vzduchu vozidlo polovojenských síl. Asi 35 policajtov a civilistov zahynulo uprostred mesiaca v strednej Indii, keď autobus narazil na pozemnú mínu nastraženú maoistickými povstalcami.

Maoisti zahájili boj proti vláde v roku 1967 a útoky podnikajú vo dvadsiatke indických štátov. Tvrdia, že bojujú za práva chudobných a bezzemkov a že ich vzorom je niekdajší čínsky komunistický vodca Mao Ce-tung. Ich akcie si vyžiadali už tisíce obetí. Častým cieľom útokov sú policajti a vládni zamestnanci. Povstalci taktiež pravidelne útočia na železničnej trate s cieľom ochromiť miestne hospodárstvo.

Podľa indických zdrojov je v krajine asi 10.000 až 20.000 ultraľavicových radikálov. Premiér Manmohan Singh ich nedávno označil za najväčšiu vnútornú hrozbu pre bezpečnosť Indie.

Dnešný incident sa stal niekoľko dní potom, čo v južnej Indii zahynulo 158 ľudí pri havárii lietadla. V tomto prípade však úrady hovoria o pravdepodobnej chybe pilota.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu