Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Už desiaty zamestnanec Foxconnu spáchal samovraždu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Ďalší zamestnanec taiwanskej spoločnosti Foxconn sa zabil skokom z budovy v juhočínskom meste Šen-cen. Oznámila to oficiálna čínska tlačová agentúra Nová Čína. Ide už o desiatu samovraždu zamestnancov Foxconnu od začiatku tohto roka. Podobných prípadov bolo celkom 12, ale dvaja zamestnanci pád s ťažkými zraneniami prežili.

Spoločnosť Foxconn je najväčším zmluvným výrobcom mobilov na svete a vyrába telefóny aj ďalšiu elektroniku pre najznámejšie svetové značky, ako je Nokia, Motorola, Sony, Apple, Dell či Hewlett-Packard.

Mladík, ktorý podľa informácií agentúry Reuters nechal list na rozlúčku, v ktorom sa ospravedlňuje otcovi, ešte nemal ani dvadsať rokov a v továrni pracoval len poldruha mesiaca.

Séria samovrážd, ktoré sa týkajú prevažne mladých ľudí vo veku okolo dvadsať rokov, vyvolala v uplynulých týždňoch vlnu kritiky na adresu Foxconnu ohľadom starostlivosti o zamestnancov. Pritiahla tiež pozornosť k neľahkým životným podmienkam miliónov čínskych robotníkov, ktorí pracujú dlhé hodiny pod nesmiernym tlakom a žijú v ubikáciách ďaleko od svojich rodín.

„Toto je pre Foxconn skutočne kríza,“ hovorí taiwanská analytička Jenny Lai. „Spoločnosť teraz musí ubezpečiť svojich klientov, že vytvorila systém, ktorý zabezpečí minimalizáciu akýchkoľvek nových prípadov.“

O samovraždách nasledujúcich len niekoľko dní po sebe - posledný prípad sa stal pred tromi dňami - informuje čínska tlač i miestna televízia CCTV. Už v júli minulého roka vyvolala pozornosť samovražda jedného zo zamestnancov spoločnosti Foxconn. Išlo o mladého muža, ktorý bol podozrivý v súvislosti so zmiznutím prototypu "chytrého telefónu" iPhone firmy Apple a jeho nadriadení ho podrobili údajne ponižujúcemu vyšetrovaniu.

Prezident a výkonný riaditeľ Foxconnu Terry Gou v súvislosti so sériou samovrážd v pondelok po prvýkrát prelomil mlčanie a poprel, že by tieto úmrtia mali nejakú súvislosť s pracovnými podmienkami a životom v továrňach. „Rád by som povedal, že nepoháňame továrne potom a krvou,“ vyhlásil. „Sme si istí, že budeme schopní čoskoro situáciu stabilizovať.“

Taiwanská spoločnosť, ktorej zisk vlani dosiahol zhruba 61,6 miliardy dolárov, zamestnáva v Číne asi 800 tisíc robotníkov. Väčšina z nich má menej ako 30 rokov. Približne polovica z nich pracuje v továrenskom komplexe Lung-chua, ktorý okrem výrobných hál tvoria ubytovne, reštaurácie i zábavné podniky. Závod má tiež vlastnú nemocnicu a požiarnu stanicu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu