Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Homosexuálov odsúdili za sodomiu na 14 rokov!

Pár obvinenia z porušenia mravnosti odmieta
Pár obvinenia z porušenia mravnosti odmieta

BLANTYRE - K maximálnemu trestu 14 rokov väzenia a núteným prácam balmi dnes v Malawi odsúdená dvojicu gayov, ktorá sa vlani stala prvým symbolicky oddaným homosexuálnym párom v krajine. V konzervatívnom štáte, kde je homosexualita nelegálne, boli uznaní za vinných z hrubého porušenia mravnosti a zo zvráteného rokovania.

"Odsudzujem týchto dvoch ... k maximálnemu trestu, pretože chcem zabrániť tomu, aby malawijskí synovia a dcéry napodobňovali manželstvá osôb rovnakého pohlavia, ktoré sú nemalawijské a nie sú súčasťou našej kultúry a náboženských presvedčení," povedal podľa agentúry Reuters sudca Nyakwawa Uisiwausiwa.

Rozsudok súdu v meste Blantyre sa dal očakávať. Vzbudil však obavy, že gayovia sa teraz budú skrývať viac než doteraz, čo by mohlo spomaliť boj proti šíreniu vírusu HIV.

Tiwonge Chimbalanga (20) a Steven Monjeza (26) boli symbolicky zosobášení na konci decembra ako prvý pár, ktorý tak v krajine urobil počas tradičného verejného obradu. Po obrade ich polícia zatkla a obvinila z nemravného správania. Od 27. decembra sú vo väzbe vo väznici s prísnou ostrahou. Obaja muži obvinenia odmietajú.

Podľa medzinárodnej organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) boli hrubým spôsobom porušené ich základné ľudské práva. V utorok AI vyzvala na ich okamžité a bezpodmienečné prepustenie.

Ich zatknutie vyvolalo diskusiu o homosexualite, ktorá je v Malawi zakázaná. Komunita homosexuálov preto žije v utajení, vláda ju však pravidelne žiada o spoluprácu pri boji proti chorobe AIDS. Z 13 miliónov obyvateľov je asi 14 percent nositeľom vírusu HIV, ktorý syndróm zlyhania imunity spôsobuje. Medzi homosexuálmi je podľa obhajcov ich práv HIV pozitívna asi pätina.

Vo svete všeobecne sú manželské zväzky medzi homosexuálmi povolené iba v siedmich krajinách av niektorých častiach Spojených štátov. V Európe manželstvá homosexuálov umožňuje päť krajín, šiestou by sa mohlo stať Portugalsko, ktorého prezident v pondelok oznámil, že sa zákon povoľujúci tieto sobáše rozhodol podpísať.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu