Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Letecké nešťastie v Líbyi: 103 obetí, totožnosť chlapca neistá

Chlapec, ktorý prežil haváriu lietadla Zobraziť galériu (12)
Chlapec, ktorý prežil haváriu lietadla

TRIPOLIS - Chlapec (10), ktorý ako jediný prežil stredajšiu nehodu lietadla na letisku v líbyjskom Tripolise, nemusí byť Holanďan, ako uvádzajú líbyjské zdroje. Tlačovú agentúru AFP o tom informovala hovorkyňa holandského ministerstva zahraničných vecí Ozlem Canelová, podľa ktorej sa zatiaľ nepodarilo potvrdiť štátnu príslušnosť zraneného dieťaťa.

Pri leteckom nešťastí blízko letiska v Tripolise dnes zahynulo 103 ľudí.

Úrady vylúčili možnosť teroristického útoku. Líbyjský minister dopravy Muhammad Zidan uviedol, že je chlapec jediným zachráneným.

Dieťa previezli do nemocnice a jeho zdravotný stav je podľa ministra dobrý. Holandské ministerstvo zahraničia uviedlo, že na palube lietadla bolo zrejme viac osôb holandskej národnosti. Dopravné lietadlo Airbus líbyjských aeroliniek Afrikíja letelo na linke z juhoafrického Johannesburgu do Tripolisu, zrútilo sa ráno okolo 6:10 SELČ pri pokuse o pristátie. Poveternostné podmienky na letisku boli podľa agentúry AFP priaznivé.

Pôvodné údaje letiskového personálu prehovorili o 94 cestujúcich a 11 líbyjských členoch posádky. Národnosť pasažierov zatiaľ nezverejnili, v lietadle však boli okrem iného občania Británie a Juhoafrickej republiky, ale aj ďalších štátov. Podľa BBC mal stroj po medzipristátí v Tripolise pokračovať na londýnske letisko Heathrow. Neďaleko letiska však údajne explodoval a bol úplne zničený.

Podľa záberov, ktoré odvysielala televízna stanica Al-Arabíja, zostala zo stroja pohromade iba smerovka lietadla. Na záberoch vidno, že sa záchranárom podarilo nájsť palubné elektronické odkazovače lietadla.

Spoločnosť Airbus potvrdila, že išlo o stroj typu A330-200.

Agentúra Rueters uviedla, že lietadlo bolo v prevádzke od septembra a za sebou malo približne 420 letov. Ide o rovnaký typ ako lietadlo spoločnosti Air France, ktorej let 447 sa vlani 1. júna s 228 ľuďmi na palube zrútil do Atlantiku. Príčina vtedajšej nehody nebola zatiaľ jednoznačne potvrdená.

Predstaviteľ spoločnosti Afrikíja povedal, že ide o prvé nešťastie štátnej leteckej spoločnosti za deväť rokov jej existencie. Podľa medzinárodnej Nadácie pre leteckú bezpečnosť so sídlom v USA (FSF) ide o štvrtú tragédiu pri pristátí na tripoliskom letisku. Prvá bola podľa agentúry AP v roku 1970 havária Tupolevu TU-104 vtedy Československých aerolínií, pri ktorej zahynulo všetkých 13 ľudí na palube.



 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu