Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Španielsko kvôli popolu uzavrelo sedem letísk

Kvôli sopečnému popolu zavreli sedem letísk
Kvôli sopečnému popolu zavreli sedem letísk

MADRID - Sedem španielskych letísk, z toho tri na juhu krajiny a štyri na Kanárskych ostrovoch, museli dnes ráno uzatvoriť kvôli popolu z islandskej sopky Eyjafjallajökul. Oznámila to dnes španielska letová služba Aena, podľa ktorej sa mrak sopečného popola presunul nad dané oblasti Atlantiku.

Ostatné európske letiská zatiaľ zostávajú otvorené, Island však hlási postup mraku smerom na európsku pevninu.

"Letisko Sevilla, Jerez a Badajoz sú uzavreté od 6:00 SELČ," povedal agentúre AFP hovorca služby Aena. "Na Kanárskych ostrovoch sú to dve letiská na ostrove Tenerife, jedno na ostrove La Palma a jedno na ostrove La Gomera. Tie sú uzavreté od štyroch hodín miestneho času (5:00 SELČ)," dodal.

"Nevieme, kedy budú zase môcť obnoviť prevádzku, to závisí na predpovediach spracúvaných európsku letovú službou Eurocontrol," zdôraznil hovorca. Už v pondelok prinútil postup mraku s vulkanickým popolom z islandskej sopky zaviesť určité obmedzenia na prelety nad španielskym vzdušným priestorom, uzavrieť však nemuseli žiadne letisko.

Islandský meteorologický ústav v Reykjavíku dnes oznámil ľahké zosilnenie explózií v kráteri sopky Eyjafjallajökull, čo znamená zosilnenie tvorby popola. Dymový chvost sopky dosahuje výšku päť až šesť kilometrov a smeruje cez Atlantik nad európsku pevninu. Problémy majú znovu aj obyvatelia južného cípu Islandu kde sopka leží, a ktorí musia čeliť silnému spádu vulkanického popola.

Doteraz najväčšie obmedzenie európskej leteckej dopravy spôsobila islandská sopka Eyjafjallajökull v týždni od 15. apríla. Zrušili viac ako 100 000 letov, milióny cestujúcich uviazli na letiskách a leteckí prepravcovia počítajú mnohomiliónové straty.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu