Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sopečný popol naďalej obmedzuje leteckú dopravu

Sopka začala v piatok opäť ohrozovať vzdušné priestory
Sopka začala v piatok opäť ohrozovať vzdušné priestory

BRUSEL - Európsky úrad pre leteckú dopravu (Eurocontrol) oznámil, že očakáva ďalšie obmedzenia v európskej vzdušnej doprave po tom, čo oblak vulkanického popola z islandskej sopky zasiahol južné Francúzsko, Švajčiarsko a severné Taliansko.

Do nedele večera by mal podľa predpovedí doraziť aj do južných častí Nemecka, Českej republiky a Rakúska. Pre popol už zatvorili väčšinu letísk na severe Talianska. Výbežok oblaku zasiahol už v sobotu Pyrenejský polostrov, pričom od nedeľe rána sú zatvorené letiská Porto, La Coruna, Vigo a Santiago.

Transatlantické lety budú aj naďalej presmerované na sever cez Grónsko, uvádza Eurokontrol. Viaceré lety sú zrušené na letiskách v Bruseli, Ženeve či Zürichu.

Islandská sopka Eyjafjallajökull začala v piatok svojou zintenzívňujúcou sa aktivitou opäť ohrozovať európske vzdušné priestory. Sopka sa po dlhom čase prebrala k životu 14. apríla, od kedy chrlí do ovzdušia popol, ktorý ochromil leteckú dopravu v mnohých európskych štátoch. Sopečný popol je pre motory lietadiel nebezpečný a môže spôsobiť ich vyradenie z prevádzky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu