Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Sopka opäť komplikuje dopravu nad severom Írska a Británie

Islandská sopka Eyjafjallajökull
Islandská sopka Eyjafjallajökull (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Mrak vulkanického popola z Islandu dnes znova narušil leteckú dopravu v Škótsku, Severnom Írsku a Írskej republike. Obmedzenie leteckej prevádzky už postihlo desaťtisíce cestujúcich a niekde potrvá najmenej do štvrtka, kým budú podľa miestnych odborníkov asi postihnuté aj niektoré letiská v Anglicku. Kontinentálna Európa podľa agentúry DPA postihnutá nebude.

Dublinské letisko sa otvorí najskôr vo štvrtok od 5:00 SELČ. Lety prestali odbavovať ďalšie desiatky írskych letísk, ktoré majú obnoviť prevádzku až v priebehu štvrtka podľa toho, ako bude postupovať sopečný mrak hnaný juhozápadným vetrom. Najneskôr, v 18:30 SELČ, by malo začať opäť odbavovať lety letisko Shannon.

V Škótsku ukončilo hneď ráno činnosť letisko v Glasgowe, letisko v Edinburgu tak urobilo až v polovici dňa. Kedy tamojšie letisko obnoví prevádzku, nie je zatiaľ jasné, možno ešte dnes večer. Britský úrad pre civilné letectvo (CAA) podľa škótskej vlády pripustil, že rušenie letov napríklad v oblasti Aberdeenu bolo zbytočné, a ospravedlnil sa za to.

CAA dnes oznámil, že hrozba sopečného prachu sa môže čoskoro dotknúť aj severozápadného Anglicka a Walesu. Týkať by sa to mohlo letísk v mestách Bristol, Leeds, Liverpool, Manchester a Newcastle. Žiadne zo štyroch hlavných letísk Londýna by však nemalo byť postihnuté.

Letisko v severoírskej metropole Belfaste prerušilo prevádzku vo 14:00 SELČ. Znovuotvorenie plánovalo na 20:00 SELČ, ale nie je isté, či sa tak skutočne stane. "Počas dňa neočakávame zlepšenie situácie v tejto oblasti," uviedla dopoludnia Európska letová služba Eurocontrol. "Situácia sa môže veľmi rýchlo meniť a je ťažké ju predvídať," upozornil hovorca CAA.

Úrady a letecké spoločnosti vyzvali cestujúcich, aby sa pred cestou na letisko informovali o svojom lete. Desaťtisíce ľudí dnes v postihnutých oblastiach hľadali náhradnú vlakovú a automobilovú dopravu. Transatlantické lety pritom zvlášť narušené neboli. Čierny mrak sa totiž teraz podľa odborníkov pohybuje vo výške, kde ohrozuje len vzlet a pristávanie lietadiel, nie ich samotný let.

Dnešné narušenie leteckej prevádzky spôsobil znovu popol zo sopky Eyjafjallajökull, ktorá minulý mesiac na niekoľko dní ochromila leteckú dopravu v takmer celej Európe. Zrušených vtedy bolo nad 100 tisícletov, vrátane transatlantických, a milióny ľudí uviazli na letiskách.

Experti sa obávajú, že by sopka mohla leteckú dopravu ohrozovať počas celej letnej sezóny, predovšetkým v Írsku. Podľa agentúry AFP dnes dym z islandského vulkánu opäť zhustol. Je čiernejší, dosahuje do väčšej výšky a obsahuje viac popola, povedala Sigrún Hreinsdóttirová z Islandskej univerzity. Aj tak ale intenzita dymu zostáva výrazne pod úrovňou z aprílového začiatku erupcie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu