Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Nemecký ústavný súd schválil pôžičku Grécku

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BERLÍN - Nemecký ústavný súd odmietol snahy o zablokovanie pomoci na záchranu gréckej ekonomiky. Zastaviť sa ju pokúšala skupina nemeckých akademikov, podľa ktorých ide o porušenie Lisabonskej zmluvy.

Sudcovia v Karlsruhe zdôvodnili svoje sobotňajšie rozhodnutie tým, že odmietnutie nemeckej pomoci by mohlo ohroziť celkový záchranný balíček. Nemecko sa zaviazalo v nadchádzajúcich troch rokoch pomôcť Grécku pôžičkou vo výške 22,4 mld. eur.

Lídri krajín používajúcich spoločnú európsku menu sa v piatok neskoro v noci na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na finančnej pomoci pre Grécko. Atény by v rámci záchranného plánu zameraného na odvrátenie štátneho bankrotu mali dostať od 15 krajín eurozóny dokopy 80 mld. eur, pričom najväčším prispievateľom bude práve Nemecko. Ruku k dielu pridá aj Medzinárodný menový fond, ktorého príspevok navŕši celkovú sumu určenú na pomoc zadlženému Grécku na 110 mld. eur. Lídri krajín eurozóny sa zároveň zhodli na potrebe zavedenia prísnejšieho mechanizmu kontroly rozpočtov členských krajín.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu