Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Ďalší útok pirátov: Uniesli chemický tanker a rybársku loď!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NAIROBI - Somálski piráti dnes uniesli chemický tanker patriaci nemeckej spoločnosti, na ktorého palube bolo 22 námorníkov, uviedli námorné sily Európskej únie. Taiwanské ministerstvo zahraničia tiež dnes oznámilo, že somálski piráti uniesli aj taiwanskú rybársku loď. Informovala o tom agentúra AP.

Tanker plával z Indie do Belgicka, keď ho asi 190 kilometrov južne od Ománu napadli piráti. Útočníci vyzbrojení raketometmi a automatickými puškami premohli posádku a plavidlo obsadili. Podľa agentúry Reuters by ale všetkých 22 členov posádky malo byť v poriadku.

Taiwanské ministerstvo zahraničia dnes oznámilo, že rybárska loď, s ktorou úrady pred dvoma dňami stratili kontakt, tiež padla do rúk pirátov. Únoscovia teraz požadujú výkupné za prepustenie posádky. Podľa AP nebolo jasné, koľko ľudí piráti vlastne zajali. Iránska agentúra Fars dnes uviedla, že do boja s pirátmi sa zapojil aj Teherán.

V Adenskom zálive Somálčania údajne zaútočili na iránsku obchodnú loď, vojenské námorníctvo jej ale prišlo na pomoc a pirátov odrazilo. Piráti pôsobia v oblasti Adenského zálivu a pri Seychelských ostrovoch v prítomnosti vojenských plavidiel niekoľkých krajín.

Vlani mali somálski lupiči na svedomí viac ako polovicu zo všetkých 406 celosvetovo nahlásených pirátskych útokov a na výkupnom získali milióny dolárov. V súčasnosti zadržiavajú dve desiatky lodí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu