Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Vojenská loď oslobodila ruský tanker unesený pirátmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NAIROBI/MOSKVA - Ruská vojenská loď Maršal Šapošnikov v noci na dnešok v Indickom oceáne oslobodila ruský tanker Moscow University, ktorý v stredu uniesli somálski piráti. Podľa tlačových agentúr 23-členná ruská posádka vyviazla bez zranení a piráti boli zajatí.

"Operáciu vykonali námorníci z posádky ruskej vojenskej lode Maršal Šapošnikov. Loď približne o tretej hodine v noci doplávala do oblasti, kde sa nachádzal tanker, a za pomoci pozorovania technickými prostriedkami vyhodnotila situáciu. Potom padlo rozhodnutie uskutočniť operáciu. Pri oslobodzovaní tankera nikto z Rusov nebol zranený. Piráti boli zajatí, "povedal agentúre RIA Novosti nemenovaný vysoko postavený predstaviteľ koaličných síl, ktoré v oblasti vedú protipirátskej operácie.

Podrobnosti budú oznámené neskôr. Oslobodenie tankera potvrdilo aj ruské námorníctvo. "Posádka a loď boli oslobodené, piráti zajatí. Počas operácie neutrpeli zranenia ani posádka, ani príslušníci námornej pechoty," uviedol hovorca ministerstva obrany plukovník Alexej Kuznecov. Tanker plávajúce pod Libérijskou vlajkou s nákladom 86.000 ton ropy za 52 miliónov dolárov smeroval zo Sudánu do čínskeho prístavu Ning-po, keď ho piráti prepadli vo východnej časti Adenského zálivu, asi 500 kilometrov od jemenského ostrova Sokotra.

Majiteľom lode je ruská Novorossijsk dopravná spoločnosť. Ropa patrí spoločnosti Unipec, jednému z najväčších svetových dovozcov ropy zásobujúcemu tiež čínske trhy.

Piráti pôsobia v oblasti Adenského zálivu a pri Seychelských ostrovoch napriek prítomnosti vojenských plavidiel niekoľkých krajín. Vlani mali lupiči na svedomí viac ako polovicu zo všetkých 406 nahlásených pirátskych útokov a na výkupnom získali milióny dolárov. V súčasnosti zadržiavajú najmenej 19 lodí. Trestné stíhanie pirátov je vzhľadom k faktickému bezvládiu v Somálsku komplikované a podieľa sa na ňom niekoľko krajín. Bezpečnostná rada OSN pred týždňom prijala Ruskom navrhnutú rezolúciu, ktorá by stíhanie mala zjednodušiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu