Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Írsko ruší domáce lety, zákaz platí do 14:00

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

DUBLIN – Írsko oznámilo, že v utorok dopoludnia ruší domácu letovú prevádzku a štarty z írskych letísk. Podľa Írskeho leteckého úradu (IAA) platí zákaz pre lety od 8:00 do 14:00 SELČ. Príčinou je blížiaci sa oblak popola z islandskej sopky. Na prevádzku v tranzitných letových koridoroch z Británie a kontinentálnej Európy sa zákaz nevzťahuje.

Bezprostredným dôvodom zákazu je severovýchodný vietor, ktorý ženie sopečný popol k írskemu pobrežiu. Sopka totiž cez víkend začala vypúšťať zreteľne tmavší dym, čo naznačuje novú erupciu a zosilnenie činnosti. "Írsko sa dostalo do oblasti zvýšenej koncentrácie popola, ktorá presahuje hodnoty prípustné pre letecké motory," uviedla IAA vo vyhlásení. Letová prevádzku nad zvyškom Európy bude podľa írskeho úradu v utorok normálna.

O stmavnutie dymu vypúšťaného sopkou informovali v nedeľu a pondelok islandské médiá a internetové blogy. Podľa denníka Morgunbladid by mohlo ísť čiastočne o popol z novej erupcie vulkánu. Dym stúpa zatiaľ len do relatívne nízkych výšok, čo znamená, že by nemal byť roznesený príliš ďaleko.

Tiež podľa islandského rozhlasu RÚV činnosť sopky od víkendu opäť zosilnela. Spod ľadovca Gigju vyteká od nedele väčšie množstvo vody, naznačujúce topenie ľadovcových vrstiev v oblasti vulkánu. Topenie by nasvedčovalo aj tomu, že zo sopky Eyjafjallajökull opäť vyviera viac lávy.

Popol zo sopky pod ľadovcom Eyjafjallajökull spôsobil v polovici apríla takmer týždenný kolaps európskej leteckej dopravy, keď si vyžiadal odvolanie viac ako 100.000 letov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu