Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V suteréne nemocnice našli novorodenca!

Novorodenca pomenovali Jaroslav Úterek
Novorodenca pomenovali Jaroslav Úterek

HOŘOVICE/BEROUN – V pivnici nemocnice v českých Hořoviciach našla v utorok ráno upratovačka živého novorodenca. Dieťa bolo v poriadku a skončilo na novorodeneckom oddelení. Dieťa našli zrejme krátko po pôrode zabalené v dekách a batohu. Nie je teda vylúčené, že ho jeho matka priviedla na svet priamo v areáli nemocnice alebo v jej blízkom okolí.

Chlapca pracovníci nemocnice pomenovali Jaroslav Úterek podľa dnešného dňa a mena, ktoré má dnes sviatok. Malý Jaroslav váži 2,88 kilogramu a meria 47 centimetrov.

Po matke pátra polícia, ktorá uverejnila fotografiu batohu a deky, v ktorých dieťa našli. U dieťaťa sa len vyvinula mierna forma novorodeneckej žltačky a podstupuje fototerapiu, uviedol hovorca nemocnice Tomáš Šebek. O ďalšom osude dieťaťa podľa hovorcu zatiaľ nemožno povedať nič bližšie. "Všetci si želajú najlepší možný variant, že sa prihlási matka a bude sa o svoje dieťa naďalej starať," dodal.

Babybox v nemocnici nie je. Jej riaditeľ Pavel Staňa uviedol, že o ňom uvažovali, ale nakoniec sa ho v ani blízkej budúcnosti zaobstarať nechystajú. "Sú ním vybavené nemocnice v susednej Prahe a Plzni a aj nemocnice v Příbrame. Veríme, že máme v našom regióne zodpovedné mamičky a tento u nás celkom ojedinelý prípad nie je dôvodom k budovaniu babyboxu," dodal Staňa. V nemocnici Hořovice sa podľa neho vlani narodilo viac ako 1300 detí.

Podľa primára Františka Zahálku novorodenec nejaví známky nedonosenosti, mal správne podviazaný pupočník a nebol podchladený. "V tejto chvíli ho máme v stabilizovanom stave a je hospitalizovaný v inkubátore na našom oddelení," uviedol primár.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu