Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Na internete zverejnia smernice boja proti pedofílii

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VATIKÁN - Vatikán čoskoro zverejní na svojich internetových stránkach smernice na boj proti pedofílii v rámci Rímskokatolíckej cirkvi. V piatok o tom informovala tlačová agentúra ANSA s odvolaním sa na zdroje z Vatikánu. Smernice by mali byť publikované v pondelok a budú sa tiež venovať prípadom sexuálneho zneužívania detí kňazmi.

Sexuálnym zneužívaním sa zaoberá cirkevný predpis známy ako Motu proprio. Zákon o "vážnych zločinoch" v rámci katolíckej cirkvi prijali počas pontifikátu Jána Pavla II. Predpis vyzýva biskupov, aby Vatikán informovali o prípadoch sexuálneho zneužívania kňazmi v ich diecézach a nariaďuje im okamžite ich izolovať od mládeže.

Cirkev otriasli série škandálov v súvislosti s pedofilnými kňazmi v rôznych krajinách. Čelí kritike pre to, že ochraňovala vinných kňazov namiesto toho, aby ich odovzdala do rúk polície. Hovorca Vatikánu Federico Lombardi v piatok vyhlásil, že Rímskokatolícka cirkev musí v súvislosti so zneužívaním detí kňazmi spolupracovať s políciou a súdmi, keďže je to "jediný spôsob, ako znovu získať dôveru". Lombardi dodal, že pápež Benedikt XVI. je ochotný sa dokonca stretnúť s obeťami sexuálneho zneužívania. Mnohé obete totiž nežiadajú finančné odškodnenie, ale morálnu pomoc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu