Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Za masaker 44 svadobčanov šesť doživotných trestov

Hroby zosnulých svadobčanov
Hroby zosnulých svadobčanov

ANKARA - Súd v tureckom meste Çorum odsúdil šesť mužov na doživotné väzenie za vlaňajšiu masakru 44 svadobčanov v jednej kurdskej dedine.

Jej dejiskom bola 4. mája 2009 obec Bilge na juhovýchode Turecka. Skupina ozbrojencov na svadobčanov zaútočila automatickými zbraňami. Medzi obeťami boli ženích a nevesta, šesť detí a 17 žien, z ktorých tri boli tehotné. Okrem 44 mŕtvych zostalo na mieste aj niekoľko zranených. Bol to jeden z najkrvavejších útokov na civilistov v moderných dejinách krajiny.

Podľa vyšetrovateľov išlo o vybavovanie účtov medzi dvoma rodinami. Útočníci boli z tej istej dediny. Bolo medzi nimi aj niekoľko príslušníkov kurdskej domobrany platenej vládou za to, aby jej pomáhala v boji proti kurdskej separatistickej gerile.

Súd útočníkov uznal vinnými zo 44 premyslených vrážd. Jedného maloletého obžalovaného odsúdili na 15 rokov väzenia za každú z týchto vrážd a 15 rokov dostal aj muž, u ktorého počas vyšetrovania masakry našli zbrane, ale ktorého účasť na vraždách nedokázali.

Proces z bezpečnostných dôvodov presunuli do značne vzdialeného Çorumu a konal sa s vylúčením verejnosti. Obhajoba oznámila, že odsúdení sa odvolajú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu