Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

EK: Nemecko má právo odmietnuť Grécku pomoc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Európska komisia v nedeľu potvrdila, že Nemecko môže odmietnuť finančnú pomoc pre krízou zmietané Grécko, ktoré v piatok požiadalo o podporu krajiny používajúce spoločnú európsku menu a Medzinárodný menový fond (MMF). Uviedol to v nedeľu hovorca komisie.

Ako povedal, Nemecko, ako každá iná krajina, "má právo odmietnuť takýto postup, ak sa stále domnieva, že nie je potrebný a stabilita eurozóny nie je v ohrození". EK prostredníctvom svojho hovorcu taktiež potvrdila, že o poskytnutí pomoci sa rozhodne v najbližších dňoch.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v nedeľu pre tamojšie médiá povedal, že Atény musia schváliť nové prísne úsporné opatrenia pred tým, ako od Európskej únie dostane nejakú finančnú pomoc, a ak tak neurobia, podpora zo strany EÚ bude ohrozená. V podobnom duchu sa vyjadril v nedeľu aj jeho kolega z vlády, minister zahraničných vecí Guido Westerwelle.

Schäuble však zároveň uviedol, že Berlín musí Grécko podporiť, aby zabezpečil stabilitu spoločnej európskej meny. Nemecku sa však nepáči fakt, že ako najväčšia ekonomika na starom kontinente bude zrejme musieť prispieť sumou 8,5 miliardy eur. Grécko v piatok pod tlakom zo strany finančných trhov formálne požiadalo o aktiváciu balíčka finančnej pomoci zo strany EÚ a MMF, ktorého celková suma je 45 miliárd eur.

Zadlžené Atény už prijali úsporné opatrenia vrátane zvýšenia daní a zníženia miezd vo verejnom sektore, ale rokujú s EÚ a MMF o dodatočných krokoch. Rozhodnutie súčasnej vlády sa však stretlo s nevôľu opozície.

Tá obviňuje vládu premiéra Geórgiosa Papandréoua z klamstva a alibizmu, keďže krajina podľa nej pomoc nepotrebuje. Opozícia varuje najmä pred tvrdými opatreniami, ktoré budú EÚ a MMF od Atén žiadať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu