Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

V Rakúsku začali prezidentské voľby, ľudia volia z troch kandidátov

Heinz Fischer
Heinz Fischer

VIEDEŇ - V Rakúsku dnes ráno začali prezidentské voľby. Hlavu štátu si v nich Rakúšania vyberajú priamo, a to z troch kandidátov. O zvolenie sa usiluje terajší rakúsky prezident Heinz Fischer, politička populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Barbara Rosenkranzová a šéf malej neparlamentnnej Kresťanskej strany Rakúska (CPO) Rudolf Gehring. Podľa prieskumov je jasným favoritom Fischer.

Ak by nikto z trojice nezískal absolútnu väčšinu, 16. mája by sa konalo druhé kolo.

Celkom môže svoj hlas odovzdať cez 6,35 milióna Rakúšanov a Rakušanek starších ako 16 rokov. Zhruba 900.000 voličov pôjde k volebným urnám vôbec prvýkrát. Zatiaľ panujú obavy z nízkej účasti. Podľa prieskumov sa totiž k voľbám chystá menej ľudí ako pred šiestimi rokmi. Vtedy ich dorazilo takmer 72 percent. Navyše mnohí z tých, ktorí sa do volebných miestností vypravia, vraj chcú odovzdať neplatný hlasovací lístok. Na ňom nehodlajú zaškrtnúť meno ani jedného z troch kandidátov.

Ako prvý sa podľa rakúskeho ministerstva vnútra otvorila o 5:00 volebná miestnosť v hoteli Daniel v Grazi. Po nej nasledovali o pol hodiny neskôr miestnosti na viedenskej západnej stanici - Westbahnhof - a tiež v Klagenfurte na tamojšej hlavnej stanici a letisku. V ostatných miestach môžu rakúski voliči odovzdávať svoje hlasy väčšinou od 7:00 hod. Voľby skončí o 17:00. V tú dobu by sa tiež mali objaviť prvé predbežné výsledky.

Fischera v jeho kampani podporil niekdajší český prezident Václav Havel. Vo svojom video posolstve povedal, že by bolo nielen pre Rakúsko, ale aj pre ďalšie krajiny dobré, keby ľudia znovu zvolili terajšiu hlavu štátu ako bariéru proti nacionalizmu a fanatizmu.

Vedenie FPÖ, ktorá do boja o prezidentské kreslo poslala matku desiatich detí Rosenkranzovú, Havlove odporúčania označila za "bizarné". Podľa nej ich mohol vysloviť len niekto, kto Fischera nepozná. Strana a jej kandidátka navrhujú znovu zavedenie kontrol na hraniciach alebo zastavenie imigrácie. Rosenkranzová navyše vyvolala obrovskú vlnu nevôle vyhlásením o zrušení zákona o zákaze nacizmu, ktorý vraj odporuje slobode slova a zhromažďovania. Potom tvrdila, že médiá jej vyjadrenia prekrútila. Od nacistickej ideológie sa verejne dištancovala.

Gehring, ktorý sa považuje za ochrancu kresťanských hodnôt, si zas vyslúžil kritiku katolíckej cirkvi. Kampaň totiž začal v kostole. Cirkevní hodnostári sa ohradil proti tomu, aby sa na cirkevnej pôde robila politika.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu