Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Webstránka pomáha uviaznutým turistom

Cestujúci, ktorí uviazli na letiskách, sú častokrát zúfalí
Cestujúci, ktorí uviazli na letiskách, sú častokrát zúfalí

ŠTOKHOLM - "Dobrý deň. Nevyhnutne sa potrebujem dostať z Madridu do Amsterdamu, Belgicka alebo Nemecka." Táto žiadosť a im podobné zaplavili v posledných dňoch novú internetovú stránku, ktorú založili dvaja švédski univerzitnú študenti na pomoc cestujúcim uviaznutým v rôznych miestach sveta kvôli prerušeniu leteckej dopravy po erupcii islandskej sopky. Ich pomoc využili tisícky postihnutých, napísala agentúra AFP

"Najväčším problémom bola evidentne chýbajúca organizácia. Niektorí ľudia minuli horibilné sumy za taxi a mnoho ďalších cestujúcich si absolútne nevedelo rady, ako sa dostať domov," uviedol študent ekonómie Maans Gaardfeldt, spoluzakladateľ uvedenej webovej stránky, ktorá začala fungovať v nedeľu.

Stránku, na ktorej mohli ľudia spolu diskutovať a dohovárať sa napríklad na spoločnom prenájme auta pre cestu do svojej cieľovej stanice, vytvoril Gaardfeldt doslova v priebehu niekoľkých hodín v spolupráci so svojím kolegom, budúcim programátorom Jonasa Larsson.

"Išlo to veľmi rýchlo. Päť hodín po spustení stránky sme už zaregistrovali 1400 návštevníkov za hodinu. Po troch dňoch fungovania na internete stránka zaznamenala na 30 000 individuálnych užívateľov, pričom celkový počet návštev stránky dosiahol 140 000," povedal Gaardfeldt.

"Hlavným účelom stránky bolo pomôcť ľuďom, zariadiť si nejakým spôsobom dopravu domov autom alebo autobusom," dodal. Mnoho žiadostí svedčilo o zúfalstve, v akom sa cestujúci bez leteckého spojenia ocitli. "Plánuje niekto cestu autom z Bukurešti alebo iných rumunských miest, prípadne i z Maďarska smerom do Berlína či vôbec do Nemecka?" pýtal sa jeden z užívateľov.

"Ťažko povedať, koľkých ľuďom táto stránk pomohla, pretože jej návštevníci sa väčšinou strašne ponáhľali, vymenili si e-mailové a telefonické kontakty a zvyšok organizovali už individuálne. Máme však potvrdených dosť prípadov, v ktorých stránka umožnila cestujúcim dostať sa na miesto, kam potrebovali, "uviedol Gaardfeldt.

Jeho slová potvrdzuje aj konverzácia zo začiatku tohto týždňa z Prahy. "Potrebujem sa dostať z Prahy do Švédska, môžem šoférovať," píše jeden záujemca. "Sme skupina 2 +1 a tiež sa snažíme dostať z Prahy do Švédska. Možno budeme mať dnes večer auto na sever Nemecka. Kontaktujte ma a môžeme sa dohodnúť," odpovedá iný hosť stránky.

Okrem dopravy domov mohli ľudia v núdzi vďaka novozaloženej stránke získať aj lacné alebo bezplatné ubytovanie na čas, než zoženú auto, vlak alebo lietadlo.

"Mnoho ľudí sa samo od seba ozvalo a ponúklo postihnutým, často i celým rodinám, aby u nich zadarmo prespali," konštatoval Gaardfeldt s tým, že najviac takýchto ponúk pochádzalo zo Severnej Ameriky, kde zostalo množstvo európskych pasažierov.

"Môžem ponúknuť pohovku alebo podlahu v našom malom byte, ktorý leží neďaleko Philadelphie. Viem, že to nie je atraktívna ponuka, ale radi pomôžeme komukoľvek, kto to potrebuje," píše napríklad istá Američanka.

"Ľudia, ak ste uviazli na letisku v Moskve a potrebujete pomoc (vodu, jedlo alebo posteľ), prosím, obráťte sa na mňa," znela pre zmenu ponuka pomoci z Ruska.

Hoci od štvrtka funguje letecká doprava v Európe už normálne, Gaardfeldt sa domnieva, že stránka bude ešte nejakú chvíľu potrebná. "Od 15. apríla bolo zrušených asi 100 000 letov, čo znamená, že vznikla dlhá čakacia listina. Problémy v doprave určite potrvajú ešte niekoľko týždňov," povedal.

Až kríza odznie, má táto dvojica študentov, ktorí doteraz financovali celý projekt z vlastného vrecka, väčšie plány. "Chystáme založenie novej internetovej stránky, ktorá by pomáhala v organizácii ľuďom, ktorí sa kdekoľvek vo svete ocitnú tvárou v tvár nejakej katastrofe," zveril sa Gaardfeldt.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu