Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Island prvýkrát zavrel letiská kvôli sopečnému prachu

Islandský vulkán
Islandský vulkán

REYJKJAVÍK - Island, ktorého sopka spôsobila týždennú krízu v európskej leteckej doprave, dnes prvýkrát uzavrel svoje letisko kvôli vulkanickému popolu. Najmenej do 14:00 SELČ dnes nebudú fungovať letiská v Keflavíku a Reykjavíku, informovala islandská správa letísk Isavia.

Keflavík leží asi 50 kilometrov od metropoly Reykjavík a je hlavným islandským medzinárodným letiskom. Menšie letisko v Reykjavíku, ktorého sa uzávierka tiež týka, má pomerne krátke ranveje a slúži predovšetkým pre vnútroštátne lety. Obsluhuje ale aj niektoré zahraničné spoje, napríklad na Faerské ostrovy či do Grónska.

Sopka pod ľadovcom Eyjafjallajökull, ktorá je činná od 14. apríla, sa nachádza rovnako ako Reykjavík na juhozápade krajiny a je od hlavného mesta vzdialená asi 120 kilometrov.

Ďalšie dve islandské medzinárodné letiská, Akureyri a Egilsstadir, na severe a východe ostrova zostávajú zatiaľ otvorené. Nepredpokladá sa, že by k nim oblak popola v blízkej dobe mohol doputovať.

Letecká spoločnosť Icelandair oznámila, že lietadlá medzi Európou a USA, ktoré majú zastávku v Keflavíku, budú dnes odklonené na trasu cez škótske mesto Glasgow.

Hoci Island bol pôvodcom ochromenia európskej leteckej dopravy v uplynulom týždni, letecká výluka sa mu doteraz vyhýbala. Silný vietor vanúci na juhovýchod totiž hnal popol z vulkánu nad more a na Európu.

"Teraz vietor utíchol a oblak popola visí nad Islandom," vysvetlil dôvod uzávierky islandských letísk britský meteorológ Chris Almond, ktorého citoval spravodajský server CNN.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu