Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poľský generál: Ak nič neurobíme, hrozí ďalšia katastrofa

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/VARŠAVA – Zachráňte vojenské letectvo, námorníctvo a armádu! S touto výzvou sa na poľského premiéra Donalda Tuska obrátil jeden z poľských generálov, bývalý veliteľ poľskej špeciálnej jednotky GROM Sławomir Petelicki. Vo svojom liste tvrdo kritizuje vedenie rezortu a navrhuje jeho odvolanie.

Ako uviedol, k najväčšej tragédii v povojnovej histórii Poľska došlo „v dôsledku trestuhodného zanedbania, nekompetentnosti a arogancie, stali sme sa jedinou krajinou na svete, ktorá v jednej chvíli stratila celé velenie armády na čele s hlavným veliteľom ozbrojených síl Poľskej republiky“. List zverejnil denník Polska The Times.

Premiéra vyzval na prijatie radikálnych krokov a vysvetľuje, čo je potrebné urobiť na záchranu poľských ozbrojených síl a protikrízového systému štátu. Navrhuje rozpustenie vojenskej prokuratúry a jej agendu prideliť civilnej.

Súčasne navrhuje vymenovanie splnomocnenca na záchranu ozbrojených síl, na jeho mieste by rád videl bývalého veliteľa pozemných síl generála Waldemara Skrzypczaka, ktorý nahlas kritizoval pomery v rezorte. Rovnako navrhuje odvolanie ministra obrany, ktorého by do prezidentských volieb nahradil šéf senátnej komisie pre obranu.

Petelicki pripomína, že pred viac ako rokom upozorňoval ministra na chyby v rezorte. Pripomína aj tragickú haváriu vojenského lietadla CASA, ktorá si vyžiadala 20 obetí. Minister Bogdan Klich podľa neho prisľúbil, že z tragédie vyvodí závery, ale postupoval proti logike, po čom nasledovali ďalšie katastrofy.

Súčasne poprel tvrdenia ministra, podľa ktorého v ozbrojených silách je všetko v poriadku, nakoľko zástupcovia plynule prebrali velenie. Podobná situácia je podľa neho aj v protikrízovom centre štátu, z ktorého po odvolaní šéfa odišlo na protest desať najlepších špecialistov, ktorí sa zaberali riadením mimoriadnych situácií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu