Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poľsko sa rozlúčilo s obeťami leteckej katastrofy

Smútočný obrad Zobraziť galériu (16)
Smútočný obrad

VARŠAVA - Celé Poľsko sa dnes vo Varšave rozlúčilo so všetkými 96 obeťami leteckej katastrofy pri Smolensku na západe Ruska. Na poludnie sa rozozneli sirény a zvony a začal smútočný obrad za prezidenta Lecha Kaczyńského, jeho ženu Máriu a desiatky predstaviteľov poľských elít, ktorí pri katastrofe zahynuli.

Na námestí maršala Józefa Pilsudského sa ich pamiatke prišli pokloniť ich blízki, najvyšší predstavitelia štátu a cirkvi i zástupy ľudí.

Obrad začal dvomi minútami ticha, potom sa námestím niesla len vlastenecká vojenská skladba Spi, kolega a po nej mená všetkých 96 obetí, ktoré na dnešnej spomienke zastúpili ich fotografie na obrovskom čiernom plátne. Mená čítal herec Artur Žmijewski, predstaviteľ jednej z hlavných rolí vo filme Katyň Andrzeja Wajdu.

"Ten zoznam (96 obetí) je ako celé Poľsko," povedal premiér Donald Tusk. Prezident Kaczyński a ďalšie osobnosti poľského verejného života minulú sobotu leteli do Smolenska na spomienkovú akciu pri príležitosti katyňského masakru, pri ktorom sovietska tajná polícia NKVD zavraždila tisícky poľských dôstojníkov.

"Svet sa nám už druhýkrát zrútil na tom istom mieste," pripomenul maršalek Sejmu a dočasná hlava štátu Bronislaw Komorowski smutnú iróniu osudu. Zároveň vyjadril nádej, že kvôli tejto tragédii svet pravdu o katyňskom masakre nezabudne. Sovietsky zväz až v roku 1990 priznal, že masaker má na svedomí stalinistické vedenie NKVD a nie vojaci nacistického Nemecka. Komorowski tiež povedal, že Poliaci sú Rusom vďační za spontánne prejavy súcitu.

"V živote národa je veľmi málo takých chvíľ, keď všetci cítime, že sme spolu. Katastrofa u Smolenska k takým chvíľam patrila," povedal ďalej Komorowski. Ľudia, ktorí sa do Varšavy zišli z celého Poľska, držia v ruke štátne vlajky, vo vetre vlajú tiež prápory s nápisom Solidarita.

To slovo dnes neznamená len názov legendárneho odborového zväzu, ale aj pocit, aký smútiaci na námestí cíti. Zosnulí z fotografií pozerajú na scénu obklopenú kvetmi, ktorej dominuje veľký biely kríž. Pred ním stojí oltár. Staršia žena prišla na námestie maršala Józefa Pilsudského, aby sa rozlúčila s prezidentom, ktorý "sa staral o tých, na ktorých spoločnosť zabudla."

Kaczyńskému vždy ležali na srdci osudy účastníkov protinemeckého varšavského povstania z leta 1944 alebo pozostalí po obetiach katyňského masakru. Medzi trúchliacimi je okrem Poliakov aj skupina čečenských utečencov, ktorí prišli prvej dáme poďakovať za jej snahu pomôcť im. Svetskú časť obradu ukončenej tri čestné salvy. Ľudia, ktorých podľa prvých odhadov polície prišlo okolo 100.000 až 150.000, dianie na námestí sledovali väčšinou pokojne.

Omšu slúžil arcibiskup Józef Michalik. Povedal, že tragédia, ktorá Poľsko stretla, rozplakala dokonca aj tých, u ktorých by to Poliaci neočakávali. Michalik zastúpil vatikánskeho vyslanca, kardinála Angela Sodana, ktorý do Poľska z Vatikánu nemohol prísť kvôli zastavenie leteckej prevádzky nad veľkou časťou Európy.

Dnes v podvečer sa v katedrále sv. Jána Krstiteľa na Starom Meste uskutoční omša za manželov Kaczyńskich. Bude to ich posledná noc v hlavnom meste, v nedeľu ráno budú rakvy s ich pozostatky prevezené do Krakova. Prezidentský pár bude pochovaný v krypte katedrály na tamojšom hrade Wawel.

Na pohreb sa majú zísť desiatky hláv štátov z celého sveta. Poľsko, ktorého vzdušný priestor je v súčasnej chvíli úplne uzavretý, s napätím sleduje predpovede počasia. Mrak sopečného prachu nad Európou smútočným hosťom zo zahraničia ale môže cestu do Poľska prekaziť. Svoju účasť zatiaľ odvolalo len niekoľko politikov, americký prezident Barack Obama na pohreb podľa doterajších informácií príde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu