Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vulkanický prach alergikom neublíži, tvrdí lekár

Vulkanický prach
Vulkanický prach (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vulkanický prach zo sopky, ktorá v stredu vybuchla na Islande, by nemal ublížiť alergikom ani ostatnému obyvateľstvu. Tvrdí to alergológ a imunológ Ivan Hruškovič. Obozretnejší by mali byť pacienti s chronickou bronchitídou.

"Myslím, že toho prachu nebude toľko, aby boli ľudia ohrození. Ale keby som mal chronickú bronchitídu, tak sedím na zadku doma," konštatoval Hruškovič. Lekár upozorňuje, že nejde o veľkú koncentráciu prachu. "Kedysi, keď padli dvojičky, na zlyhanie pľúc tam potom zomrelo niekoľko stoviek ľudí," povedal Hruškovič s tým, že koncentrácia prachu je nebezpečná v blízkosti miesta udalosti.

Zatiaľ čo pre ľudí vulkanický prach riziko nepredstavuje, nebezpečný je pre stroje. Prachový mrak z islandskej sopky na juhozápade ostrova vo vulkanicky aktívnej oblasti ľadovca Eyjafjallajökull sa presúva kontinentom. Európske krajiny preto z bezpečnostných dôvodov postupne uzatvárajú svoje vzdušné priestory.

Ku krajinám s uzatvoreným vzdušným priestorom sa dnes pridali Poľsko, Fínsko, Česká republika, Rakúsko a Bulharsko. Nad Slovenskom je vzdušný priestor uzatvorený od 15:00, v takomto stave zostane pravdepodobne do nedeľňajšej noci. Plánované lety na nasledujúce dni môže negatívne ovplyvniť aj ďalšia sopečná činnosť na Islande. Cestujúci môžu situáciu priebežne sledovať na webových stránkach dopravcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu