Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Krakovské letisko uzavreli, čaká 80 delegácií

Na pohreb Lecha Kaczyńskeho prichádzajú do Krakova tisíce ľudí
Na pohreb Lecha Kaczyńskeho prichádzajú do Krakova tisíce ľudí

VARŠAVA - Pre sopečný popol šíriaci sa po celej Európe, ktorý pri stredajšej erupcii vychrlila islandská sopka, v piatok uzavreli aj letisko v poľskom Krakove, kde sa má za účasti svetových lídrov konať v nedeľu štátny pohreb prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marie.

Vedúci prezidentskej kancelárie Jacek Sašin už predtým oznámil, že úrady zvažujú posunutie pohrebu na neskôr, keďže prílety svetových lídrov do Poľska sú ohrozené. Popol z vulkánu sa začal šíriť v Poľsku vo štvrtok popoludní. Experti varujú, že bude trvať niekoľko dní, kým sa obloha od popola z islandskej sopky vyčistí.

Takmer 80 lietadiel so svetovými lídrami malo pristáť v Krakove v nedeľu ráno pred pohrebom. Ostatné lietadlá mali pristáť na letisku Pyrzowice približne 100 km od Krakova. Manželov Kaczynských majú pochovať v krypte zámku Wawel, kde ležia poľskí králi a národní hrdinovia.

Sopečný popol ochromil leteckú premávku v celej Európe. Predpokladá sa, že zrušených môže byť až 17 000 letov. Uzavreté sú totiž letiská v Škandinávii, Británii, Francúzsku, Nemecku, Česku, Beneluxe. Uzavretie plánuje aj Bratislava, Viedeň, Sofia, Budapešť a ďalšie mestá. Túto situáciu spôsobila islandská sopka Eyjafjallajökull, ktorá v stredu vychrlila do výšky až 11 kilometrov stĺp popola, ktorý vietor unáša smerom na juh a juhovýchod. Popol je pre lietadlá nebezpečný, keďže sa môže dostať do motorov a spôsobiť ich zlyhanie. Európska organizácia pre bezpečnosť leteckej prevádzky (Eurocontrol) uviedla, že táto situácia môže trvať ešte 48 hodín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu